Новини и статии

Затлъстелият корем увеличава риска от бъбречни болести

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 1 October 2013

Тлъстините в коремната област са рисков фактор дори за напълно здрави хора

j0430792

Затлъстяването в коремната област е свързано с увеличен риск от бъбречни болести, съобщи Би Би Си. Отдавна е известно, че затлъстяването в коремната област е свързано с риск от сърдечносъдови проблеми. Новото проучване откри признаци за бъбречни проблеми дори уздрави хора със затлъстели кореми.

Изследването e на Университетския медицински център в Грьонинген, Холандия,и обхваща над 300 души, които са с наднормено или нормално телесно тегло. Учените установили, че затлъстяването в коремната област е свързано с намалени бъбречни функции, намален приток на кръв в бъбреците и повишено кръвно налягане в бъбреците. Това се отнасяло дори за здравите участници в изследването.

"Констатирахме, че що се отнася до последствията от затлъстяването в коремната област, дори напълноздрави хора с нормално кръвно налягане имат повишено кръвно налягане в бъбреците, заяви ръководителят на екипа Ариан Квакернак. Когато хората са с наднормено тегло или затлъстели, нещата се влошават." Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Society of Nephrology.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.28299 seconds