Новини и статии

Не ям, а пълнея... Каква е тайната?

Публикувано в: Хранене и диети 14 July 2010

338_new-tape-measure-waist
Няма да е пресилено, ако кажем, че българите дебелеят и дори затлъстяват главоломно. Сочат го числата - 63% от мъжете и 50% от жените са с наднормено тегло, както и 22% от момчетата и 14% от момичетата между 17 и 19 год. Проблемно е теглото и на 30% от първокласниците. Бъдещето изглежда още по-мрачно заради липсата на ефективна просвета сред децата и младежите, както и на организирана профилактика. Ако има добра новина, тя е, че все повече хора осъзнават многоликата опасност, която наднормените килограми крият във всички възрасти и се опитват да се справят с проблема.

Д-р Дора Георгиева  се среща всеки ден с такива пациенти - тя е известен експерт, който прилага все по-популярния в света безкръвен електроакупунктурен тест за поносимост към храни.

Д-р Георгиева, често чуваме „дебелея сякаш от въздуха". Ако изключим някои заболявания или лекарства, на какво се дължи това усещане?

Няколко са факторите, които оказват влияние върху чувството, че човек не яде /и той наистина не яде много/, а пълнее.

На първо място - ако се  храни с неподходящи за неговия организъм храни. Вече има  изпитан начин  - Вега тест -  чрез биоелектронен апарат да се изгради индивидуализирана картина на подходящите за дадения човек храни. На второ място, пренебрегваме приготовлението на храната. Консумираме предимно готови, обработени храни, макар да има достатъчно информация, че те не са добри.

Пълнее се и защото се храним безразборно - когато ни се яде, когато имаме време, понякога прескачаме хранене умишлено, смятайки, че ще отслабнем. Но не отслабваме, защото биологичният ритъм изисква сутрин, обед и вечер да се яде. Сутрешното хранене е важно - тогава се отделят повече субстанции, които преработват храната и тя се оползотворява. Прескачайки закуската се заблуждаваме, че няма да надебелеем, а то е точно обратното. Ако се пропусне обядът, пак не се отслабва, защото се натрупва това, което не се е разградило.

Обичайно вечеряме най-обилно и най-различни храни. Заради това, че сме много гладни, нямаме контрол нито върху количеството, нито върху качеството и съотношението на храните. Всички знаят, че през нощта обмяната не работи с пълен капацитет - т.е. остава нещо за дообработваме. И ако липсва сутрешният старт на обмяната  - закуската, и после обядът, трупаме това, което не е усвоено от вечерята. Така си причиняваме най-лошото. Трябва да следим ритъма на собствения си организъм.

Много неподвижен е нашият живот -  между бюрото, транспорта, масата, канапето... Пред телевизора продължаваме със солени ядки или нещо подобно. Друга важна причина за поддържане на килограмите е ограниченото приемане на вода. Така се задържат токсини, мазнини - много често тези хора имат запек, защото нито се движат, нито се хранят с добре приготвена и балансирана храна.

Всъщност планираме дневните си ангажименти, но в тях никога не фигурира храненето...

Да, как да бъдем полезни на собствения си организъм не влиза в плановете. И затова човек си мисли, че когато не е ял два пъти, би трябвало да сваля тегло. Безразборното гладуване е вредно - не се попълват енергийните запаси, които да  задвижат обмяната и да доведат до сваляне на килограми. Няма какво да се изразходва и обмяната се забавя.

Нека хората да разберат -  трябва да се хранят редовно в нормални количества, за да отслабнат, а не да гладуват и да дебелеят, да трупат вредности и мазнини, които трудно ще се разградят. Липсва желание да положим усилие и да не се държим към собственото си тяло като агресори.  Не може да искаме всичко от него - да сме здрави, активни, красиви, слаби, потентни - а да му даваме застоял живот, лошо хранене. Наблюдавам специално с часове в магазина - почти никой не следи на етикетите какво купува.

Как се съчетава здравословното хранене с традиционните вкусови предпочитания?

От моя дългогодишен опит съм установила, че ние не искаме не само да променим своето хранене, но и храненето на децата си. Привързани сме към вкусовите си навици. Не отделяме време за приготвяне на домашна храна. Сега децата закусват и обядват най-често на лавката с чипсове и затова имат затлъстяване, диабет, целулит. Вкъщи се яде пържено и панирано, а за награда - „Макдоналдс".

В моята работа поставям специален акцент върху това да науча бременната жена как да се храни. Защото всичко, което тя консумира, се отразява на здравето на детето. Ако яде „за двама" и наддаде 20 килограма, това вече застрашава бебето.  Голямата част от заболяванията се развиват още в утробата на майката.

Зависими от дадени „любими" храни също както от наркотици, цигари, алкохол, българите консумират само 25-30 вида храна и много малко риба. Все още се пържи с мас, консервира се за зимата пържен патладжан... Думата „предпочитания" е най-точният отговор защо не ядем, а дебелеем. Всеки трябва да се запита - ям малко, но колко и какво? Голяма е вредата от т.нар. бърза храна - специално направена, за да е вкусна. Колбаси, майонези, сосове, пици, чипс, пакетирани храни с много Е-та.

Качеството на храната, разпределението й през деня, количеството - това не бива да убягва от вниманието. Трябва да се приемат  всички групи храни - белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали. Здравословното хранене е наистина добро за здравето, когато отговаря на индивидуалните нужди на дадения човек. Не обичам ширпотребата, уеднаквена за всички. Привърженик съм на индивидуалното лечение и индивидуалното хранене - защото всеки организъм е уникален. Това се отнася и за диетите за отслабване.

Коментирайте оправданието „ям на нервна почва"...

Стресът има огромна роля за всички процеси в организма, включително и за наднорменото тегло. Хормонът кортизол, който е стресов хормон, участва активно в обмяната. Затова когато човек е под напрежение, наистина изпитва глад, но нека хапне нещо малко. Когато си нервен -  пий вода, раздвижи се - чувството за глад намалява веднага. Стресът създава усещането, че освен да се натъпчеш, нямаш друг вариант. Говорим за силния стрес. Защото когато са в норма, стресовите хормони имат защитна функция.

Някой ще опонира, че здравословното хранене е скъпо.

Мои пациенти, които професионално се занимават със статистика, направиха подробна калкулация  и установиха, че ако спазват указанията за здравословно хранене, храната им излиза с около 30% по-евтина. Много важно е разнообразното хранене.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15439 seconds