Новини и статии

Зелените площи предпазват от депресия

Публикувано в: Релакс и антистрес 15 October 2009

Зеленината предпазва от депресия

Гражданите, които живеят близо до паркове и зелени площи, се радват на по-добро здраве и на по-малко пристъпи на депресия от тези, които живеят заобиколени от бетон и асфалт, показва проучване, цитирано от АФП.

Най-голямо влияние оказва голямата концентрация на дървета, храсти и цветя близо до дома, показва проучването, публикувано в списание "Journal of Epidemiology and Community Health" на Британското сдружение за социална медицина. В градските зони, в които 90% от площта е заета от зеленина 18 на 1000 души страдат от безпокойство и депресия, показва проучването. За разлика от тях в зоните, в които само 10% от площите са заети от зеленина, хората с подобни проблеми са 26 на хиляда. Освен това годишният процент на болни от десетки други болести - сърдечносъдови, дихателни, неврологични, психическо разстройство, също е по-нисък. Откритията се основават на медицинските картони на близо 350 000 холандци, регистрирани при 195 семейни лекари в 95 лечебни заведения в страната. Ползотворното влияние на растителността върху здравето е най-явно при хора, които прекарват много време в богатите си на флора квартали, особено деца и хора с ниско образование и доходи. Хората на възраст от 45 до 65 години са също силно облагодетелствани. Възможните обяснения са по-доброто качество на въздуха, възможностите за релаксиране и социализиране и стимулиране към упражнения.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11371 seconds