Болести

Амблиопия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Мързеливо око

Амблиопия е медицинския термин, определящ състояние, при което зрението в едното око е намалено, защото окото и мозъкът не функционират заедно правилно. Самото око изглежда видимо непроменено, но зрението му е намалено, тъй като мозъкът предпочита другото око за възпроизвеждане на образи. Това състояние се нарича също "мързеливо око".

Колко често се среща амблиопията?

Амблиопията е най-честата причина за нарушено зрение в детска възраст. Състоянието засяга приблизително 2-3 на 100 деца. Ако не се лекува успешно в ранна детска възраст, амблиопията обикновено продължава и в зряла възраст, като е най-честата причина за монокулярни (на едното око) зрителни увреждания, както при деца така и при възрастни.

Причини за развитието на амблиопия

Амблиопия може възникне в резултат на всяко състояние, което засяга нормалното развитие на зрението или употребата на двете очи. Най-честата причина за развитието на аблиопия е кривогледството (страбизъм). Понякога амблиопия настъпва при наличието на късогледство, далекогледство, астигматизъм или катаракта само на едното око.

Продължи да четеш за Амблиопия на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.07034 seconds