Болести

Блефарит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Блефаритът е възпаление на ръба на клепачите, което се характеризира с зачервяване, подуване, сърбеж и люспи, образуващи се по клепачния ръб. Блефаритът е често срещано заболяване, което засяга всички възрасти и обикновено не води до сериозни увреди на очите и зрението, но създава редица трудности при лечението си, тъй като има склонност да рецидивира.

Видове и причини

Блефаритът се среща в две форми:

Преден блефарит - засяга предната част на клепача, където са разположени миглите. Най-често се причинява от бактерии (стафилококи) или пърхот на скалпа и веждите (себореен блефарит).

Кърмаче с лек блефарит на дясното око

Кърмаче с лек блефарит на дясното око

Sage Ross

Заден блефарит - засяга вътрешната част на клепача (влажната част, която е в контакт с окото) и възниква в резултат на нарушена секреция на масните жлези в тази част на клепача, което създава благоприятни условия за развитието на бактерии. Заболявания на кожата, които могат да причинят тази форма на блефарит са акне розацея и пърхота на скалпа (себореен дерматит).

Симптоми

Симптомите и на двете форми на блефарита включват усещане за наличие на чуждо тяло в окото, парене, прекомерно сълзене, сърбеж, чувствителност към светлина (фотофобия), зачервяване и подуване на клепачите, зачервяване на окото, замъглено зрение, пенливи сълзи, сухота в очите или втвърдяване на миглите при събуждане.

Продължи да четеш за Блефарит на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.06584 seconds