Болести

Анорексия нервоза

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение

Най-голямото предизвикателство при лечението на анорексия невроза е да се убеди пациента, че поведението на хранене само по себе си е проблем, а не решение на други проблеми. Въпреки това, повечето пациенти с анорексия невроза отричат наличието на разстройство на храненето. Пациентите често започват лечение когато заболяването е в напреднал стадий.

Лечението на анорексията има три основни цели:

1. Възстановяване на здравословно телесно тегло

2. Лечение на психологическите проблеми свързани с разстройството на храненето

3. Намаляване или елиминиране на поведението или мислите, които водят до разстройството на храненето и предотвратяване на повторно заболяване.

Някои проучвания показват, че лекарства, като антидепресанти, антипсихотици или стабилизатори на настроението, са умерено ефективни при лечението на анорексия невроза, копирайки нарушенията на настроението и тревожните симптоми, които често съпътстват анорексия невроза. Последните проучвания, обаче, навеждат на мисълта, че антидепресантите може да не са ефективни при превенцията на рецидиви на заболяването при част от пациентите.

Различни форми на психотерапия, включително индивидуална, групова и семейна, могат да помогнат да се адресират психологичните причини за развитието на болестта.

За съжаление, не съществува специфична психотерапия, която да е постоянно ефективна при лечението на възрастни страдащи от анорексия невроза.

Продължи да четеш за Анорексия нервоза на следващата страница.

Page generation time: 0.03362 seconds