Болести

Гонорея (Трипер)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Усложнения

При нелекувана инфекция, бактериите могат да се разпространят нагоре по възпроизводителния тракт, или в по-редки случаи да навлязат в кръвта и инфектират ставите, сърдечните клапи или мозъка.

При жените, най-честият резултат от нелекувана гонорея е ТВБ. Гонококовата ТВБ често се появява непосредствено след менструалния период. Ако ТВБ достигне до фалопиевите тръби ги увреди, оплоденото яйце може да не е в състояние да премине в матката. Зародиша се имплантира в тръбата, водейки до тубарна (ектопична) бременност. Това сериозно усложнение може да  доведе до аборт и дори смърт на майката.

При мъжете, гонореята причинява епидидимит - заболяване на тестисите, водещо до стерилитет, ако не се лекува. Гонореята засяга и простатната жлеза и може да причини цикатризиране на пикочния канал (уретра).

Рядко, нелекуваната гонорея достига през кръвта до ставите, причинявайки сериозно възпаление.

Рискът за заразяване със СПИН при болни от гонорея е по висок. Поради това е извънредно важно предпазването и ранното лекуване на гонореята.

Усложнения при новородени и малки деца

При бременни с гонококова инфекция има опасност от предаването ѝ на новороденото при преминаването му през родилния канал по време на раждането. Гонококова инфекция на очите на новороденото се профилактира чрез накапването на капки сребърен нитрат или друго лекарство в очите непосредствено след раждането.

Поради рисковете придружаващи гонококовата инфекция, както за майката, така и за детето, се препоръчва всички бременни жени да се изследват поне веднъж по време на бременността. При гонорея на гениталния тракт, устата или ректум при деца, най-вероятно става въпрос за сексуално насилие над детето.

Продължи да четеш за Гонорея на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.05697 seconds