Болести

Гонорея (Трипер)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Усложнения

При нелекувана инфекция, бактериите могат да се разпространят нагоре по възпроизводителния тракт, или в по-редки случаи да навлязат в кръвта и инфектират ставите, сърдечните клапи или мозъка.

При жените, най-честият резултат от нелекувана гонорея е ТВБ. Гонококовата ТВБ често се появява непосредствено след менструалния период. Ако ТВБ достигне до фалопиевите тръби ги увреди, оплоденото яйце може да не е в състояние да премине в матката. Зародиша се имплантира в тръбата, водейки до тубарна (ектопична) бременност. Това сериозно усложнение може да  доведе до аборт и дори смърт на майката.

При мъжете, гонореята причинява епидидимит - заболяване на тестисите, водещо до стерилитет, ако не се лекува. Гонореята засяга и простатната жлеза и може да причини цикатризиране на пикочния канал (уретра).

Рядко, нелекуваната гонорея достига през кръвта до ставите, причинявайки сериозно възпаление.

Рискът за заразяване със СПИН при болни от гонорея е по висок. Поради това е извънредно важно предпазването и ранното лекуване на гонореята.

Усложнения при новородени и малки деца

При бременни с гонококова инфекция има опасност от предаването ѝ на новороденото при преминаването му през родилния канал по време на раждането. Гонококова инфекция на очите на новороденото се профилактира чрез накапването на капки сребърен нитрат или друго лекарство в очите непосредствено след раждането.

Поради рисковете придружаващи гонококовата инфекция, както за майката, така и за детето, се препоръчва всички бременни жени да се изследват поне веднъж по време на бременността. При гонорея на гениталния тракт, устата или ректум при деца, най-вероятно става въпрос за сексуално насилие над детето.

Продължи да четеш за Гонорея на следващата страница.

Page generation time: 0.01659 seconds