Болести

Грип

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Инфлуенца

Грипът или инфлуенцата е остра дихателна инфекция, която се причинява от различни типове грипни вируси. Грипните вируси се разделят на типове A, B и C, а те от своя страна на подтипове. Грипът и настинката не са едно и също заболяване.

Сезонен Грип

Сезонен грип се нарича грипната епидемия, която възникват ежегодно, главно през късната есен и зимата.

Пандемичен Грип

Терминът пандемичен грип се отнася за особено вирулентни щамове грип, които се разпространяват бързо от човек на човек и предизвикват световна епидемия (пандемия).

Птичи Грип

В природата, дивите водни птици - патици и брегови птици, също боледуват от грип. Обикновено хората не се разболяват от птичите грипни вируси. Обаче, свинете могат да се заразят с птичи грип (както и от човешките формите на грип) и да го предадат на хората. През 1997, е установено, че вирулентен птичи грип е преминал от свине на хора, причинявайки няколко смъртни случая в Азия.

Този случай поражда притеснението, че ако птичият грип в определен момент започне да се предава между хората, е възможно възникването на нова пандемия.

Свински Грип

Грип 2009 А/H1N1 (наричан още "свински грип") е нов щам на грипния вирус, който може да причини заболяване при хората. Първият случай на заразен в България е регистриран през юни 2009 г. в град Пловдив. Вирусът се разпространява от човек на човек по целият свят, вероятно по същия начин, по който се разпространяват сезонните грипни вируси. На 11 Юни 2009 г., Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от грип А/H1N1.

Продължи да четеш за Грип на следващата страница.

Page generation time: 0.03138 seconds