Болести

Хламидия (Хламидии)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 8 September 2009

Усложнения

Двадесет до четиридесет процента от жени с хламидиална инфекция, които не са адекватно лекувани, могат да развият ТВБ.

ТВБ може доведе до цикатризиране на фалопиевите тръби, което да блокира тръбите и да наруши оплождането.

В други случаи, цикатризирането може да попречи на оплоденото яйце да премине в матката, по време на бременността. Когато това се случи, яйцето може да се прикрепи (имплантира) в фалопиевата тръба. Това се нареча ектопична или тубарна бременност. Много сериозно състояние, което може да доведе до аборт и да причини смърт на майката.

При мъжете, нелекуваната хламидиаза, може да предизвика болка или отток в  скроталната област, което е признак за възпаление на епидидима. Макар, че усложненията при мъжете са редки, инфекцията може да причини болка, температура и стерилитет.

Усложнения при новородени

Дете изложено на C. trachomatis в родилния канал, по време на раждане, може да развие инфекция на окото или пневмония. Симптомите на очната инфекция, наречена конюнктивит, включват отделяне на секрет от окото и подуване на клепачите и обикновено се развиват в първите 10 дни на живот.

Симптомите на пневмония, включват влошаваща се кашлица и белодробен инфилтрат, които най-често се развиват в рамките на 3 до 6 седмици от раждането. И двете заболявания се лекуват успешно с антибиотици.

Поради тези рискове за новородените, много специалисти препоръчват всички бременни жени да се изследват за хламидии рутинно.

Продължи да четеш за Хламидия на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.06117 seconds