Болести

Хронична обструктивна белодробна болест

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресиращо заболяване на белия дроб, което се характеризира с кашлица, придружена с отделяне на голямо количество храчки, свиркане на гърдите, задух, стягане в гърдите и др.

Тютюнопушенето е водещата причина за развитието ХОББ. Повечето хора, които страдат от ХОББ са или са били пушачи. Продължителното излагане на замърсен въздух, химически дим или прах, също могат да допринесат за развитието на ХОББ.

Преглед

При хроничната обструктивна белодробна болест се наблюдава намаление на потока на въздуха по дихателните пътища поради една или повече от следните причини:

  • дихателните пътища и алвеолите са загубили своята еластичност;
  • стените между много от алвеолите са унищожени;
  • стените на дихателните пътища са възпалени и задебелени;
  • дихателните пътища образуват повече секрети, което води до запушването им.
Здрави и увредени алвеоли

Здрави и увредени алвеоли

National Heart, Lung and Blood Institute

Практически хроничната обструктивна белодробна болест е комбинация на две заболявания - белодробен емфизем  и хроничен обструктивен бронхит.

При белодробния емфизем, стените между много от авеолите са повредени, в резултат на което те загубват формата си и се разширяват. Пълното унищожаване на стените на алвеолите води до сливането им и намаление на дихателната повърхност на белия дроб.

При хроничния обструктивен бронхит лигавицата на дихателните пътища е постоянно раздразнена и възпалена, което води до нейното задебеляване. Образува се и обилно количество от гъст секрет в дихателните пътища, който затруднява дишането.


Прогноза

В световен мащаб хроничната обструктивна белодробна болест е четвъртата основна причина за смърт.

ХОББ се развива бавно. Симптомите се влошават с течение на времето и могат да ограничат способността за извършване на рутини дейности. В напредналите стадии на ХОББ е затруднено изпълнението дори на основни дейности като ходене, готвене и самообслужване.

Най-често ХОББ се диагностицира при хора в средна или напреднала възраст, като болестта не се предава от човек на човек.

Все още не е открито лекарство за ХОББ, което да възстанови увредените дихателни пътища и бели дробове. Въпреки това, правилното лечение, както и промени в начина на живот могат да помогнат на болния да се чувства по-добре, да продължи активния си живот и да забави развитието на болестта.

Page generation time: 0.05421 seconds