Новини и статии

Тревожно нараства броят на болните от ХОББ у нас

Публикувано в: Здравни новини 3 June 2010

belidroboveihobb

Броят на хората, страдащи от хронично обструктивна белодробна болест, у нас за 4 години (от 2004 до 2008 г). е нараснал с 4 186. През 2008 г. болните са били 487 644. Специалистите прогнозират, че ако заболеваемостта продължи да се увеличава, до 2050 г. засегнатите от ХОББ ще бъдат над 600 хиляди.

„През 2020 г. хроничната обструктивната белодробна болест ще бъде третата по смъртност в света", предупреди пулмологът доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия и председател на Българското дружество по белодробни болести.

„Въпреки че диагностиката и лечението на ХОББ у нас са на световно ниво, резултатите не са добри", посочи доц. Явор Иванов, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към университетската болница в Плевен. Според него това се дължи на подценяване на симптоматиката. „ Голяма част от пациентите, които в повечето случаи са пушачи, не знаят, че имат начален стадий на ХОББ. При тях вече е налице увреждане на дихателните пътища", обясни доц. Иванов.

Статистиката у нас показва, че всяка година над 230 хил. души влизат в болница заради болести на белите дробове, а над 14 хиляди заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи. Поради заболявания на дихателната система ежегодно умират 3600 българи.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25249 seconds