Болести

Обикновена настинка (Простуда)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини

Вируси

Повече от 200 различни вируса могат да причинят обикновена настинка. Някои от тях, като риновирусите, рядко водят до сериозни заболявания. Други, като парагрипния и респираторно синцитиалния вирус причиняват леки инфекции при възрастни, но могат да доведат до тежки инфекции на долните дихателни пътища при малки деца.

Риновирусите (от гръцки Rhin - нос) са причина за около 30 до 35 процента от настинките при възрастни и са най-активни в началото на есента, пролетта и лятото. Учените са открили над 110 различни вида риновируси. Те се развиват най-добре при температура около 32,3°C, каквато е и температурата в човешкия нос.

Учените считат, че коронавирусите предизвикат най-голям процент от всички настинки при възрастните, предимно през зимата и ранната пролет. Съществуват над 30 вида коронавируси, но само три или четири от тях заразяват хората.

Значението на коронавирусите като причина за простудите е трудно да се оцени, защото за разлика от риновирусите, те трудно могат да се отглеждат в лаборатория.

Приблизително 10 до 15 на сто от настинките при възрастни са причинени от вируси, отговорни и за други, по-тежки заболявания: аденовируси, коксакивируси, еховируси, ортомиксовируси (включително грип А и Б вируси, които причиняват грип), парамиксовируси (включително няколко парагрипни вируса), респираторно-синцитиалния вирус и ентеровирусите.

Същите вируси, които предизвикват настинка при възрастните, най-вероятно са причина за заболяването и при децата. Относителната значимост на различните вируси за настинките при деца е неясна, тъй като при тях е трудно да се изолира точната причина за симптомите.

Времето

Няма доказателства, че човек може да се разболее от настинка в резултат на преохлаждане или прегряване.

Други фактори

Също така няма доказателства, че вероятността за заболяване от настинка е свързан с фактори, като упражнения, диета или уголемени сливици и аденоиди. От друга страна, изследванията показват, че психическият стрес и алергичните заболявания, засягащи носа или гърлото, могат да повишат риска от заразяване.

Продължи да четеш за Обикновена настинка на следващата страница.

Page generation time: 0.04334 seconds