Болести

Обикновена настинка (Простуда)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини

Вируси

Повече от 200 различни вируса могат да причинят обикновена настинка. Някои от тях, като риновирусите, рядко водят до сериозни заболявания. Други, като парагрипния и респираторно синцитиалния вирус причиняват леки инфекции при възрастни, но могат да доведат до тежки инфекции на долните дихателни пътища при малки деца.

Риновирусите (от гръцки Rhin - нос) са причина за около 30 до 35 процента от настинките при възрастни и са най-активни в началото на есента, пролетта и лятото. Учените са открили над 110 различни вида риновируси. Те се развиват най-добре при температура около 32,3°C, каквато е и температурата в човешкия нос.

Учените считат, че коронавирусите предизвикат най-голям процент от всички настинки при възрастните, предимно през зимата и ранната пролет. Съществуват над 30 вида коронавируси, но само три или четири от тях заразяват хората.

Значението на коронавирусите като причина за простудите е трудно да се оцени, защото за разлика от риновирусите, те трудно могат да се отглеждат в лаборатория.

Приблизително 10 до 15 на сто от настинките при възрастни са причинени от вируси, отговорни и за други, по-тежки заболявания: аденовируси, коксакивируси, еховируси, ортомиксовируси (включително грип А и Б вируси, които причиняват грип), парамиксовируси (включително няколко парагрипни вируса), респираторно-синцитиалния вирус и ентеровирусите.

Същите вируси, които предизвикват настинка при възрастните, най-вероятно са причина за заболяването и при децата. Относителната значимост на различните вируси за настинките при деца е неясна, тъй като при тях е трудно да се изолира точната причина за симптомите.

Времето

Няма доказателства, че човек може да се разболее от настинка в резултат на преохлаждане или прегряване.

Други фактори

Също така няма доказателства, че вероятността за заболяване от настинка е свързан с фактори, като упражнения, диета или уголемени сливици и аденоиди. От друга страна, изследванията показват, че психическият стрес и алергичните заболявания, засягащи носа или гърлото, могат да повишат риска от заразяване.

Продължи да четеш за Обикновена настинка на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.06122 seconds