Болести

Псориазис

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 7 October 2009

Местно лечение

Местното прилагане на различни средства може да подобри състоянието на кожата. Лекарите установяват, че някои пациенти реагират добре на кортикостероиди под форма на мехлеми или кремове, витамин D3, ретиноиди, катран или антралин (anthralin).  Разтворите за баня и овлажняващите средства носят облекчение, но рядко са достатъчно силни за да доведат до подобряване на състоянието на кожата. Поради това, те обикновено се използват в комбинация с по-силни средства.

  • Кортикостероиди - Тези лекарства намаляват възпалението и търновъра на кожните клетки и подтискат имунната система. Кортикостероидите за външно приложение (кортизон) са с различна сила на действие и най-често се прилагат два пъти дневно върху кожата. Краткосрочното лечение обикновено е ефективно за подобряване на положението, но не може напълно да отстрани псориазиса. Дългосрочното използване и предозирането на силни кортикостероиди може да предизвика изтъняване на кожата, вътрешни странични ефекти и резистентност към лечението. Ако са засегнати по-малко от 10% от кожата, може да се предпише силен кортикостероид под формата на мехлем. Силни кортикостероиди могат да се предпишат също за плаки, при които състоянието не се подобрява от друго лечение, особено върху китките/дланите и стъпалата. В ситуации, при които целта на лечението е пациентът да се чувства по-добре, както и за по-обширни кожни области на туловището и крайниците, могат да се предпишат средно силни кортикостероиди. Препарати, съдържащи кортикостероиди със слабо действие, се използват за по-деликатни части на кожата.
  • Калципотриен (calcipotriene) - Това лекарство е синтетична форма на витамин D3, която може да се приложи върху кожата. С използването два пъти дневно на мехлем, съдържащ калципотриен, се контролира търновър на кожните клетки. Но тъй като калципотриенът може да доведе до дразнене на кожата, не се препоръчва използването му върху лицето и гениталиите. Повече от 100 г. калципотриен седмично може да доведе до вредно за здравето повишаване на равнището на калция в организма.
  • Ретиноиди - Ретиноидите за местно приложение са синтетични форми на витамин А. Ретиноидът тазаротен (tazarotene) се предлага под формата на гел или крем, които се нанасят върху кожата. Ако се използват самостоятелно, тези препарати не действат така бързо както кортикостероидите, но не причиняват изтъняване на кожата и други странични ефекти, характерни за тази група лекарства. Може, обаче, да причинят раздразване на кожата, особено в кожните гънки и нормалната кожа около псориатичната плака. Препаратите не причиняват толкова силно дразнене и са понякога по-ефективни, когато се прилагат в съчетание с кортикостероид. Поради риска от вродени дефекти, жени в детеродна възраст трябва да вземат мерки за предотвратяване на бременността при използване на тазаротен.
  • Катран -  Препарати, съдържащи катран (гелове и мехлеми) може да се приложат директно върху кожата, да се добавят (в течна форма) във ваната или да се използват в състава на шампоани. Предлагат се продукти от катран с различна сила на действие -  много от тях без рецепта (без да се изисква лекарско предписание). Катранът не е така ефективен както кортикостероидите и някои други видове лечения и поради това, често се прилага в комбинация с ултравиолетова В-фототерапия (UVB) за по-добри резултати. Силните препарати със съдържание на катран могат да раздразнят кожата, неудобни са за употреба, имат силна миризма и понякога зацапват дрехите или оставят оцветяване по кожата. Поради това те не са много популярни сред пациентите.
  • Антралин - Антралинът подтиска растежа на кожните клетки и възпалението. Лекарите понякога предписват прилагане на антралинов мехлем, крем или паста от 15 до 30 минути веднъж дневно за третиране на хроничните кожни лезии. След това антралинът трябва да се измие, за да се избегне раздразване на кожата. Това лечение често не успява да постигне адекватно подобрение на състоянието, като причинява кафяво или яркочервено оцветяване на кожата, мивката, ваната, или дрехите. Освен това, рискът от прекалено раздразване на кожата прави антралина неподходящ за остри обриви или активно възпаление.
  • Салицилова киселина (salicylic acid) - Този пилинг-агент, който се предлага в различни форми като мехлеми, кремове, гелове и шампоани, може да се използва за намаляване на напукването на кожата на тялото и главата. Често е по-ефективна в съчетание с кортикостероиди за местно приложение, антралин или катран.
  • Клобетазол пропионат (clobetasol propionate) - Това е медикамент за местно приложение под формата на пяна, който е одобрен за лечение на псориазис по кожата на тялото и главата. Пяната прониква много добре в кожата, лесна е за използване и не причинява неудобствата, свързани с други препарати за местно приложение.
  • Разтвори за вана -  Хората с псориазис често установяват, че ако добавят някакъв вид масло във ваната и използват след това овлажнител, това облекчава състоянието на кожата им. Също така могат да се отстранят люспите и да се намали сърбежът при потапяне за 15 мин. във вода, съдържаща разтвор на катран, овесено брашно с добавка на масло, английска сол или соли от Мъртво море.  
  • Овлажняващи средства - При редовно приложение за дълъг период от време овлажняващите средства имат облекчаващ ефект. Обикновено най-добър е ефектът на препарати, които са плътни и мазни, защото изолират кожата от водата, с което намаляват напукването и сърбежа.

Продължи да четеш за Псориазис на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.04266 seconds