Болести

Псориазис

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 7 October 2009

Системно лечение

За по-тежки форми на псориазис лекарите предписват вътрешно медикаменти - орално или с инжектиране. Това се нарича системно лечение

  • Метотрексат (methotrexate) - Както и циклоспорина, метотрексатът забавя търновъра на клетките като подтиска имунната система. Приема се орално или чрез инжектиране. Пациентите, които приемат метотрексат, трябва да бъдат под непрекъснат контрол, тъй като лекарството може да причини увреждане на черния дроб и/или да намали производството на червени кръвни клетки, осигуряващи транспорта на кислород в кръвта, на бели кръвни клетки, чиято функция е да противодействат на инфекциите и на тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването. Като предпазна мярка лекарството не се предписва на хора, които са имали чернодробно заболяване или анемия (болест, характеризираща се със слабост или бърза уморяемост поради намаляване на броя или обема на червените кръвни телца, които снабдяват тъканите с кислород). Лечението понякога се комбинира с PUVA или UVB. Метотрексат не трябва да се взема от бременни жени или от жени, които планират да забременеят, защото може да причини вродени дефекти.
  • Ретиноиди - Ретиноидите, като например ацитретин (Soriatane), са съединения със свойства, подобни на тези на витамин А, които могат да се предпишат при тежки случаи на псориазис, които се поддават на други терапии. Тъй като това лечение също може да причини вродени дефекти, жените трябва да се предпазват от забременяване един месец преди започване на лечението и това предпазване продължава до 3 години след лечението с ацитретин. При много пациенти има рецидиви на псориазис след прекъсване на лечението с тези продукти.
  • Циклоспорин - Оралният циклоспорин действа като подтиска имунната система, така че ускореният търновър на кожните клетки се забавя. Може да доведе до бързо облекчаване на симптомите, но подобрението спира след прекъсване на лечението. Най-добрите кандидати за такова лечение са пациенти с тежък псориазис, които не се поддават на лечение с други системни терапии или не могат да ги понесат. Бързото действие на лекарството помага да се избегне хоспитализация на пациентите с активно прогресиращ псориазис. Циклоспоринът може да увреди бъбречната функция или да предизвика високо кръвно налягане. Поради това, пациентите трябва да са под непрекъснат лекарски контрол. Също така, циклоспоринът не се препоръчва при пациенти със слаба имунна функция или такива, които са боледували от рак на кожата като резултат от PUVA терапия в миналото. Лекарството не трябва да се дава едновременно с фототерапия.
  • 6-Тиогуанин (6-Thioguanine) - Това лекарство е почти толкова ефективно колкото метотрексат и циклоспорин. Има по-малко странични ефекти, но вероятността от анемия е по-голяма. Приемането на това лекарство също трябва да се избягва от бременни жени и жени, които планират да забременеят, поради възможност за вродени дефекти.
  • Хидроксиурея (Хидреа - Hydroxyurea или Hydrea) - В сравнение с метотрексат и циклоспорин, хидроксиуреята е с малко по-ниска ефективност. Понякога се комбинира с PUVA или UVB лечението. Възможните странични ефекти включват анемия и намаляване на белите кръвни телца и тромбоцитите. Както при метотрексата и ретиноидите, бременни жени и жени, които планират да забременеят, трябва да избягват приемане на хидроксиурея поради възможни вродени дефекти.
  • Модификатори на биологичния отговор - В последно време се обръща внимание на група лекарства, наречени биологични, създадени не на основата на химикали, а на белтъци, произведени от живи клетки. Те се намесват в специфичните процеси на имунната система, които причиняват свръхпроизводството на кожните клетки и възпалението. Някои примери включват алфасепт (alefacept), етанерсепт (etanercept) и ефализумаб (efalizumab). Тези лекарства се инжектират (понякога от пациента). Пациентите, подложени на такова лечение, трябва да бъдат под непрекъснат лекарски контрол. Тъй като тези лекарства подтискат имунния отговор, пациентите, които ги приемат са с повишен риск от инфекция и лекарствата могат евентуално да взаимодействат с ваксини. Също така, някои от тези лекарства се свързват с проявата на други болести (на централната нервна система, на кръвта, рак и лимфома), въпреки че ролята им като главни или второстепенни фактори за развитието на тези заболявания все още не е изяснена. Някои от лекарствата са одобрени само за пълнолетни, като възможните им ефекти за бременни или кърмачки не са известни.
  • Антибиотици - Тези лекарства не се предписват при рутинно лечение на псориазис. Но антибиотици могат да се използват в случаи, когато инфекция като тази причинена от bacteria Streptococcus отключва пристъп на псориазис, както става при някои случаи на гутатен псориазис.

Продължи да четеш за Псориазис на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.06691 seconds