Новини и статии

35 млн души по света живеят с деменция

Публикувано в: Здравни новини 21 September 2009

деменция

Броят на хората, страдащи от деменция или Алцхаймер, рязко се е увеличил в световен план и почти ще се удвои през следващите 20 години, показва публикуван днес доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според доклада, изготвен от научен екип с ръководител проф. Мартин Принс от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, до следващата година 35 милиона души по света ще живеят с деменция. До 2030 г. те ще се увеличат до 65.7 милиона и рязкото покачване на броя им ще продължи, за да достигне над 115 милиона до 2050 г. Товарът върху болните, върху грижещите се за тях и върху обществото е огромен, се казва още в доклада, публикуван от Alzheimer's Disease International (ADI). Той зове Световната здравна организация да определи деменцията като световен здравен приоритет с надеждата, че така държавите ще бъдат подтикнати да създадат национални планове за справяне със заболяването и ще се насърчат изследванията за намиране на лечение. Процентът на засегнатите от заболяването възрастни хора се е увеличил в три региона на света - в Южна Азия /до 5.7% от 3.4%/, в Латинска Америка /до 8.5% спрямо 7.3%/ и в Западна Европа /до 7.3% от 5.9%/. Най-голямото увеличение през следващите години се очаква да бъде регистрирано в страните с ниски и средни доходи, тъй като хората ще живеят по-дълго.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11213 seconds