Новини и статии

Алцхаймер - третият тип диабет?

Публикувано в: Здравни новини 26 October 2009

brain01

Болестта алцхаймер всъщност е третият тип диабет. Такова мнение изразиха учени по време на Втория международен симпозиум по адипобиология и адипофармакология, който се проведе във Варна.

„Това все още е теория, която подлежи на доказване", каза клиницистът д-р Мариана Христова. Тя посочи, че България също ще се включи активно в проучването на метаболитния синдром, тъй като той от година на година взема все по-застрашаващи размери, граничещи с пандемия. „Вече има изследвания, които доказват, че молекулите на клетките на нервната система влияят върху метаболизма и мастната тъкан", коментира д-р Христова. По думите й, доказването на тезата ще е едно от бъдещите най-големи открития в науката.

У нас няма точни данни колко са хората, които страдат от метаболитен синдром (предполага се, че са около 300 хил. души) и съответно имат затлъстяване, хипертония, диабет и множествена склероза.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12204 seconds