Новини и статии

Разпространението на хепатит А в Стара Загора нараства

Публикувано в: Здравни новини 5 January 2011

lekarskipregled

Расте броят на заболелите от хепатит А в Стара Загора. За една седмица там са приети над 230 пациенти с вирусното заболяване.

Директорът на болницата в града д-р Николай Колев, цитиран от БНТ, изключва възможността заразяването да се разпространява заради лоши хигиенни навици, тъй като голяма част от постъпилите пациенти упражняват професии с поддържане на много високо ниво на хигиена.

Болните вече се настаняват и в други отделения на болницата. Директорът на здравното заведение призова колегите да прецизират всички останали заболявания и по-леките да се лекуват амбулаторно.

Притеснението на лекарите е, че ако броят на заболелите не намалее скоро, няма да има места за тяхното настаняване. Пациентите вече са настанени в стаи с по 5-6 легла. Другият проблем е, че специалистите в инфекциозното отделение са 5-6 и работят без почивка от Нова година. Въпреки настояването на лекарите в болницата от РИОКОЗ не искат да обявят епидемия в града. Мотивът е, че не е открит източникът на заразата.

Инспектори проверяват учебните заведения в града за спазване на правилата за хигиена, дезинфекциозния режим, състоянието на санитарните възли. Взети са проби за изследване и на питейната вода. Проверки започват в комплекса „Марица - Изток". Според статистиката на РИОКОЗ 12 на сто от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

Общо 73 на сто от заразените с хепатит са мъже на възраст от 20 до 40 години.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.23668 seconds