Новини и статии

7 въпроса за свинския грип

Публикувано в: Превенция и хигиена 31 August 2009

grip_lechenie

Лесно е да кажем "не се паникьосвайте", но това ще бъде еднозначно и недостатъчно. Затова ще се опитаме да ви разкажем за свинския грип по възможно най-достъпния начин.

1. ПО КАКВО ГРИПЪТ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ДРУГИТЕ ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Няма да е излишно да напомним какво представлява грипът като едно от най-опасните вирусни заболявания. Той засяга горните и долните дихателни пътища. Болестта по принцип протича тежко, защото настъпва силна интоксикация и висока вероятност от сериозни усложнения. Не е изключено да се стигне и до летален изход. Ето по това грипът се различава от другите остри респираторни вирусни заболявания.

Според някои специалисти грипни епидемии са върлували още преди 4500 години в Южен Китай. Тогава населението там се заразило от диви патици, които били носители на този вирус. Затова те предполагат, че поначало грипът е птича инфекция.

2. ЗАЩО ИМЕННО СВИНСКИ ГРИП? И КАК МУТИРА ВИРУСЪТ?

Добър въпрос, особено като се има предвид, че всичко е започнало някога от патиците. Още повече че към всички известни нови подтипове на вирусите се прибавят и тези от грухтящите животинки. И то защото тези животни се превръщат в своеобразни лаборатории, в които се образуват нови много опасни подтипове вируси - хибриди между птичите и човешките вируси на грипа. С една дума, за да не ви объркваме, сегашният А(H1N1) е точно такъв представител.

По втория въпрос: как мутира вирусът? По два механизъма:

  • Редовно възникващи грешки при размножаване на вируса. А последствията са сезонни грипни епидемии.
  • Проникване в клетката наведнъж на два различни подтипа на вируса. При това произтича "взаимноизгоден обмен" на генетична информация. Това вече наистина може да се превърне в причина за пандемии.

3. ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ИЛИ НЕ?

Не трябва да се страхувате. Трябва да знаете. По традиция ще започнем с лошите новини. Миналогодишната ваксина против грип не осигурява стопроцентова защита от новия вирус. Новият подтип е много по-заразен и много лесно се предава от човек на човек. Т.е. съществува голяма вероятност от епидемия.

Добрите новини са, че свойствата на днешния свински грип са такива, че болният има всички шансове да оздравее, при това много бързо. Има всички основания да се предполага, че по метода на разпространение вирусът отслабва. Да се надяваме, че скоро ще достигне състояние на "обичайния", относително безопасен човешки грип. Той почти не застрашава живота. Сега вече съществуват препарати, които могат да помогнат в борбата против новата вирусна опасност, или в крайна сметка да се намалят мащабите на последствията.

4. КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ?

Спомнете си за най-обикновените профилактични мерки при вирусни заболявания. Укрепвайте имунитета си чрез всички достъпни методи. Помнете, че леката простуда е отворена врата за сериозни инфекции. Строго спазвайте правилата за лична хигиена - измивайте ръцете си преди ядене и т.н. Преди да излезете от дома си, намазвайте носната лигавица с мехлем. Като се върнете у дома, изплаквайте гърлото си със солена вода. Ако вие не сте се ваксинирали против грип през есента, направете го сега: шансовете да не се заразите не са големи, но все пак ги има.Не предприемайте пътувания до Мексико и другите страни, в които постоянно нараства броят на болните.

5. КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

На първо място трябва да знаете, че инкубационният период в 9 от 10 случая е максимум 7 дни, обикновено не повече от 4. И ако една седмица след "потенциалното заразяване" не се появят тези признаци, значи всичко е наред, вие сте здрави. Ето и симптомите:

  • Рязко повишаване на температурата до 39 градуса и повече.
  • Зачервяване на гърлото и очите, страх от светлина, резки болки в очите, ако върху тях попадне светлина.
  • Силна болка в главата, мускулите и ставите.
  • Чревни разстройства, но невинаги.
  • Суха кашлица - обикновено на втория ден от болестта.
  • При благоприятно развитие на събитията на третия ден температурата се понижава до 37-37,5 градуса. След десет дни настъпва оздравяване.

6. КАК ДА ПОСТЪПИТЕ ПРИ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА СВИНСКИЯ ГРИП?

Потърсете незабавно помощ от специализирано медицинско лице. Ето и останалите съвети:

  • Ако изведнъж усетите симптомите на грипа, незабавно се възползвайте от всякакви от ефикасните (все още) препарати, мненията на специалистите донякъде се разминават, но ние смятаме, че това са ремантадинът, някои инхибитори и, разбира се, тамифлу.
  • Колкото по-рано започнете лечение, толкова по-големи шансове имате да унищожите инфекцията и да не допуснете нейното разпространение.
  • Имайте предвид, че тези препарати в никакъв случай не се приемат "просто така, за всеки случай" или при обикновена простуда.
  • Останете си у дома, не излизайте никъде, по-добре да си лежите.
  • Пийте колкото може повече течности - шипкова отвара, чай с мед и парче лимон и т.н.
  • Ако температурата упорито "пълзи" нагоре и надминава 39 градуса, опитайте да я свалите с ибупрофен. Парацетамолът става, но има странични ефекти.

7. ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ ДА ПРИЕМАМЕ АСПИРИН?

Ако получите задъхване, храчене на кръв и гърчове, незабавно извикайте "Бърза помощ".

СВИНСКИЯТ ГРИП Е НАЙ-ОПАСЕН ЗА БРЕМЕННИТЕ И ЗА ДЕЦАТА

Британските власти заявяват, че бременните жени и децата под пет години са по-предразположени от другите от заразяване от свински грип. Министерството на здравеопазването в страната напомня за обикновените начини за предпазване от заразяване - често миене на ръцете, избягване на многолюдни места и въздържане от ненужни пътувания. От 29 починали от свински грип в Англия четири са деца и две жени, починали веднага след раждане.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Винаги някой ви хвърля прах в очите поредната маркетингова стратегия поредната измама поредното незнам си какво. Малоумен и прост народ!

Според мен всичко около свинския грип е преувеличено само да събуди в хората страх. Нищо повече от поредната маркетингова стратегия, която да накара обикновения човек да купува от аптеките рекламираните препарати и ваксини.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12329 seconds