Новини и статии

8 мита за акнето

Публикувано в: Красота и естетика, Любопитно 24 May 2009

Момиче с акне

Има много заблуди за загрозяващите пъпки, които нападат не само тийнейджърите. Понякога обаче откриването на причините за цъфването им затруднява дори специалистите С гнойните пъпки и проблемната кожа са воювали почти всички. Въпреки че традиционните жертви на акнето са тийнейджърите, проблеми имат и хора около 30-те, като по-често потърпевши са жените.

Дори за специалистите понякога е трудно да открият основната причина за появата на акнето. Още по-трудно е да се проведе адекватно лечение, тъй като голяма част от пациентите упорито са се вкопчили в широко разпространените митове и заблуди за проблемната кожа. Ето и най-често срещаните:

Акнето се предава по наследство

Разбира се, че съществува генетично обусловена чувствителност на мастните жлези. Но е напълно неоснователно да се мисли, че ако майката или бащата са имали акне, то и детето им е обречено да има такива проблеми. Акнето може и да не се прояви, достатъчно е само правилно да се грижим за кожата, да провеждаме профилактични процедури.

Пъпките изчезват при започване на полов живот

Това е един от най-нереалистичните митове, който същевременно е и силно застъпен сред тийнейджърите. Сред младите хора се шири заблуждението, че ако си намерят сексуален партньор, пъпките ще изчезнат като с магия.

Истината е, че активността на акнето в резултат на хормоналната дейност намалява към 18-та година при момчетата и към 16-та при момичетата. Обикновено по това време младите хора започват сексуален живот.

Акнето не се лекува, то изчезва само

Този мит също е заблуда. Ако не се провежда необходимото лечение, акнето може да остави дълбоки белези по кожата. Те се премахват много трудно, а процедурата за заличаването им е много дълга и скъпа.

Лекува се в козметичните салони

Това твърдение също не е напълно вярно. Не са изключение случаите на обостряне на акне след прилагане на "разкрасителни" процедури в козметичните салони.

Почистването на порите трябва да се прави, когато кожата е в спокойно състояние. Ако третирането се окаже преждевременно, когато кожата е готова да се възпали, съществува опасност козметичната процедура да я раздразни и това да провокира нови пъпки. За почистването трябва да се подготвим: да лекуваме кожата със специални процедури и препарати, за да премахнем възпалението. Понякога още по време на подготвителните процедури, когато възпалението изчезва, човек открива, че изглежда отлично без всякакво почистване.

Можем да се справим сами

Премахването на черните точки трябва да се прави единствено от специалист. След "самодейността" по лицето често се пукат малките съдчета, а следите могат да останат за цял живот: кожата изглежда занемарена, неравна, изчезва кадифеният є вид. За премахване на черните точки не трябва да се използват ексфолианти. Те са подходящи само за здрава кожа, а при проблеми с пъпките могат дори да се окажат вредни, тъй като нарушават защитния слой и разнасят инфекцията.

Когато кожата се успокои, в домашни условия можем да се грижим за нея с помощта на специални гелове или кремове срещу акне. Те подобряват текстурата є, намаляват дупчиците, изчистват комедоните, коригират неравностите, свалят сивия налеп.

Неправилното хранене провокира проблема

Сред дерматолозите няма единно мнение по тази тема. Някои лекари не свързват лошата кожа с едни или други хранителни продукти, други смятат, че с помощта на диета акнето може да се премахне.

Само при някои пациенти акнето е последица от проблеми със стомашно-чревния тракт. В тези случаи гастроентерологът може да посъветва пациентите да ограничат хапването на сладко, защото захарта усилва ферментацията в червата и това увеличава количеството на токсините. А при пациентите с акне е усилена проницаемостта на лигавицата и през нея токсините се усвояват от кръвта много бързо и лесно. Жертването на сладките храни означава намаление на пъпките (най-често те се разполагат в Т-зоната - чело, нос и брадичка). След лечение от гастроентеролог тези пъпки могат напълно да изчезнат. Но проблемите на стомашно-чревния тракт не са единствената причина за акнето. Затова въздържането от сладко няма да помогне на всички.

Тези, които страдат от акне, трябва да пият повече течности.

Токсините са разтворими и с водата най-лесно и бързо се изхвърлят от организма. Но от сладките газирани напитки няма полза.  Лекарите са забелязали, че трудно се лекуват строгите вегетарианци, които се отказват не само от месото, но и от млякото, яйцата, рибата. Небалансираното хранене се оказва сериозно затруднение при лечението на акнето.

Панацеята са ретиноидите

Тези препарати имат сериозни противопоказания, затова лечението се назначава само от опитен дерматолог след специални изследвания. Ретиноидите действително дават траен ефект - намаляват значително размерите на мастните жлези, но не премахват първопричините на проблема. Затова след половин година акнето най-вероятно ще се появи отново.

Разгадаването на действителната причина за появата на акне е половината от успеха на лечението. Отначало пациентът се изпраща за консултация с ендокринолог, имунолог, гастроентеролог, оториноларинголог, които се опитват да намерят огнището на инфекцията в организма и да го унищожат. В някои клиники търсят провокатора с помощта на електропунктурна диагностика.

Лекарите често се обръщат към ретиноидите след основното лечение, ако лицето е останало неравно, с грозни белези - подкожно увеличени мастни жлези и малки кисти. Тук не помагат нито лазерното шлифоване, нито дермоабразията, нито микродермоабразията - различни по дълбочина механични въздействия на повърхностния слой на кожата. Само ретиноидите връщат гладкостта на кожата.

Мазната кожа не се нуждае от козметика

Днес вече има много добра козметика за мазна кожа - декоративна и поддържаща, която ни най-малко не провокира акне. Могат да се подберат средства за различни възрастови категории.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09481 seconds