Новини и статии

Алкохолът и цигарите, рецепта на унищожението за спортистите-аматьори

Публикувано в: Фитнес и тонус, Превенция и хигиена 10 August 2009

Тютюнопушенето е един от вредните фактори при спортистите аматьори

Ако професионалните спортисти нямат никакво желание да се докосват до цигарите и алкохола, то спортистите-аматьори би трябвало да са също толкова предпазливи. Алкохолът и цигарите може да провалят усилията на една физкултурна програма, съобщава електронното издание ThatsFit.

Съвсем естествено е организмът да се бунтува, ако ходите до залата за тренировки няколко пъти седмично, веднага след като сте запалили цигара и сте изпили една бира. Как засяга алкохолът тичането, например? Принципно, начинът, по който тялото реагира на алкохола зависи от употребеното количество, от ситуацията, както и от индивида, сочат данните от изследване на Американския колеж по спорт и медицина. Според това изследване в малки количества алкохолът може да доведе и до равновесие в организма. Но консумирането му в по-големи количества засяга сериозно двигателните функции. Употребата на алкохол води по-бързо до умора при изпълняването на упражнения и води до дехидратация, тъй като действа като диуретик. Освен това алкохолът засяга и качеството на съня. По изненадващ начин изследването показва, че махмурлукът след "весела" вечер, прекарана заедно с приятели, може да има последици върху спортните постижения. По отношение на цигарите, всеки пушач с опит може да ви каже, че след като се изкачи един етаж или два по стълбите започва да се задъха и чувства, че дъхът му не достига. Мускулите на един пушач са много по-слаби, защото тъканите приемат по-трудно кислород. Този ефект е причинен от факта, че белите дробове на един пушач трябва да "работят" повече, за да получат необходимия им кислород, а сърцето изпомпва повече кръв и кръвоносните съдове се свиват. Физическата дейност е много по-усложнена за пушачите: когато се опитват да спортуват, те се уморяват по-бързо, имат по-ниска резистентност, забавени реакции и намалена острота на зрението.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02387 seconds