Новини и статии

Цигарите повишават риска от епилепсия при жените

Публикувано в: Здравни новини 27 November 2009

Тютюнопушенето при жените отключва епилепсия

Американски учени са установили, че жените, които пушат или са пушили, имат повишен риск от развитието на епилептични припадъци, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Epilepsia journal, е обхванало повече от 100 000 жени. Резултатите показват, че пушачките са между два и три пъти по-застрашени от епилепсия в сравнение с непушачките. Тези, които са отказали цигарите, имат 46% риск от заболяването. Все още не са ясни точните механизми на епилепсията, но според учените един от начините за предотвратяване на състоянието е избягването на тютюнопушенето. Идеята, че то може да бъде рисков фактор, си има своите физиологични доказателства. Предишни изследвания показват, че високите нива на никотин могат да предизвикат конвулсии и при животни, и при хора.

Тютюнопушенето още намалява притока на кислород към тъканите и може да отключи проблеми със съня - и двете могат да допринесат за припадъци, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14978 seconds