Новини и статии

Безразборното хранене разстройва метаболизма

Публикувано в: Хранене и диети 4 February 2010

strawberryalarmclock16894

Часовете, в които се храним на закуска, обед и вечеря са не по-малко важен фактор за здравето от самата храна.

Специалната разработка на американски учени от Salk Institute for Biological Studies дава обяснение на факта, че работещите на смени са склонни към развитие на метаболитен синдром, диабет, затлъстяване, повишен холестерол. Данните доказват, че постоянната промяна на работния график в рамките на денонощието смущава обменните процеси в организма. Лабораторните експерименти с мишки установили, че именно всекидневната промяна на часовете на хранене, а не /както се смяташе по-рано/ на бодърстване и сън, се отразява на чернодробната функция.

При млекопитаещите „часовникът" в мозъка определя времето на сън и събуждане и съответно времето за закуска, обед, вечеря. В периферийните органи „часовникът" е в голяма степен чувствителен към светлината - техните фази и амплитуди зависят от различни фактори, включително от времето на хранене. Нашият вътрешен природен часовник разпределя 24-часовия график за работа и отдих на организма и адаптира функциите му към съответното време. Затова стабилната работа на вътрешния часовник - т.е. спазването на определен режим на хранене и сън е много важно за здравето. Отсъствието или постоянната промяна на този ритъм разстройва работата на много органи.

Изследването показва, че строгият осемчасов режим на хранене възстановява ритмичната работа на метаболитните гени в черния дроб. Според експертите този процес може да се сравни с пясъчния часовник, който трябва да се обръща на всеки 24 часа. Те съветват като еталон да се възприеме „златното" правило  - да не се яде нищо от 8 вечер до 8 сутрин. Тогава природният часовников механизъм ще работи по-добре.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

na 48 god. hranq se bezrazborno.za 12 dni 3,600 nagore.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20765 seconds