Новини и статии

Черният шоколад намалява стреса

Публикувано в: Релакс и антистрес 13 November 2009

Черен шоколад срещу стреса

Малко парче черен шоколад на ден помага за предпазване от стрес, открили учените.

То намаля нивата на хормоните на стреса и връща баланса на останалите химически вещества в тялото в момент на силно безпокойство. Група мъже и жени яли сутрин и вечер по 20 гр черен шоколад, равняващ се на едно малко парче и учените наблюдавали произведените от тях хормони на стреса. Високите нива на хормона при хората, подложени на най-голямо напрежение, намалял след две седмици шоколадова терапия, установило изследването, публикувано във в. "Journal of Proteome Research". Изследователят Сънил Кочар, който работи за Нестле, съобщи, че проучването, осъществено от холандски и швейцарски учени "дава силни доказателства, че дневното консумиране на 40 гр шоколад е достатъчно, за да промени метаболизма на здрави доброволци". Той допълни, че намаляването на стреса има дългосрочно благотворно влияние върху здравето.

Неотдавнашно изследване показа, че само 6,7 гр черен шоколад на ден може да намали опасността от сърдечни заболявания с до една трета.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13521 seconds