Новини и статии

Стресът – невидим враг с много лица

Публикувано в: Психично здраве 14 June 2011

stresssymtoms2

Всеки човек, попаднал в стресова ситуация, преминава през три стадия: тревога, адаптация и реализация.

Първите две помагат да се приспособиш, а третият стадий мобилизира организма да оцелее. Именно той е най-опасен. За хората, страдащи от хроничен стрес, лекарите казват: „Застина в стадия на реализация”. Това означава, че стресът е превзел съзнанието на човека и той през цялото време се връща към сполетелите го неприятности и не може да се изтръгне от тежките спомени.

В такава ситуация нито цигарите, нито алкохолът ще помогнат, а само ще задълбочат симптомите. Лекарите предлагат други, по-ефективни и здравословни начини.

Смейте се по-често. Общуването с домашните любимци отнема напрежението. Повече се движете и разхождайте, защото това не само отслабва стреса, но и дава усещането за здраве. Не се притеснявайте да казвате „не!”. Когато човек винаги казва „да”, той се натоварва с излишна отговорност. Не забравяйте закуската и ползата от масажа. Четете хубави книги.

Дръжте гърба си изправен. Правилната осанка означава, че тялото ви успешно преодолява нервното напрежение. Пийте мляко, даже обезмасленото увеличава в организма нивото на антистресовите хормони. Хапвайте тъмен шоколад. Той помага за изработването на ендорфини, хормоните на щастието.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14227 seconds