Новини и статии

Инфарктът не е старческа болест

Публикувано в: Превенция и хигиена 7 April 2010

heart-in-hands

Стереотипът, че инфарктите поразяват старите хора, трябва отдавна да е преодолян. Защото година след година кардиолозите в интензивните отделения се срещат с все повече млади хора, основно мъже, които постъпват със застрашаващото живота заболяване. Вече не са куриоз и случаите на инфаркт при младежи под 30-годишна възраст.

Защо се случва това?

На първо място заради стреса, който съпътства всекидневието ни и неусетно увеличава оборотите на тялото и психиката ни. На второ място се нареждат три фактора - лошо хранене, обездвижване и затлъстяване.

Те от своя страна водят до високо кръвно налягане, висок холестерол и често до диабет. Третият стълб, на който се крепи заплахата, е изграден от пушене (включително и пасивно); прекаляване с алкохол (над 50 мл твърди питиета, 2 чаши вино или 2 бири на ден); прием на различни стимуланти и наркотични вещества (това е много съществена причина за инфаркти при младежите).

Как всеки от изброените фактори води до инфаркт?

Стресът е вид адаптивен процес за организма, който му позволява да реагира адекватно и бързо при различни извънредни обстоятелства. При тяхното настъпване се отделят т.нар. стресови хормони, които свиват кръвоносните съдове, увеличават кръвното налягане, пулса и честотата на дишането. Когато стресът стане хроничен и надхвърли ролята си за адаптиране на организма към извънредни обстоятелства, той става опасен и се означава с понятието дистрес. Защото дори и слабо увредени кръвоносни съдове, без да имат значителни склеротични плаки, под влиянието на стресовите хормони могат да направят силен спазъм и да причинят инфаркт.

Нездравословното хранене, обездвижването и затлъстяването са фактори, свързани в порочен кръг, който причинява т.нар. метаболитен синдром. При него кръвоносните съдове се увреждат и стесняват от натрупвания на мастни субстанции, а хипертонията и диабетът допълнително увреждат ендотела (вътрешния слой, с който са покрити артериите). От това увреждане до пълното запушване пътят е доста кратък. А когато това се случи, част от сърдечния мускул загива - точно това е инфарктът.

Цигарите, прекаляването с алкохол и някои неразрешени стимулиращи и наркотични вещества, особено в комбинация помежду си, са най-честата причина за инфаркт при привидно здрави и млади хора. При някои от тях влияят и наследствени фактори, както и налични, но недиагностицирани преди това сърдечни проблеми.

За да не увредим сърцето си още от млади години, най-важно е да водим разумен начин на живот. Ако обичаме екстремните забавления, нека да си ги позволяваме понякога, но също с мярка и като интензивност, и като честота.

Редовните профилактични прегледи могат да покажат навреме дали има проблем, ако включват измерване на кръвното налягане, ЕКГ, изследване на мастния профил, на захарта, чернодробните ензими и бъбречните показатели в кръвта, както и на показателите на урината. При сериозни отклонения трябва задълбочено да се търси причината.

Началната хипертония, леко увеличеният холестерол, гранично повишената кръвна захар могат да се коригират с диета и активен двигателен режим, но ако това не стане, не се колебайте да започнете предписаното ви от лекаря медикаментозно лечение. Коварното е, че в началото човек няма никакви оплаквания и трудно приема факта, че трябва дълго време да пие лекарства още от млади години. Но това е единственият начин да се спаси от усложнения и инциденти.

Хипертонията не е настинка, която се лекува с неколкодневен курс, при нея лекарствата са поддържащи и често се вземат до края на живота. Освен ако не успеете така да промените всекидневието си, че теглото ви да стане нормално, храненето - здравословно (с малко сол и мазнини!), а движението - верую. За цигарите и стимулантите изобщо няма какво да се коментира, отговорът е „Не". 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15441 seconds