Новини и статии

Чесън срещу високо кръвно

Публикувано в: Превенция и хигиена 22 November 2010

chesan1

Чесънът може да бъде полезен като допълнение към медикаментите за лечение на високото кръвно налягане, сочи ново изследване.

Австралийски лекари изследвали 50 пациенти, за да определят дали добавките с чесън могат да помогнат на тези, чието кръвно налягане е високо, въпреки лечението. Участниците, които приемали по четири капсули с екстракт от чесън дневно, имали понижаване на кръвното налягане в сравнение с тези, които пили плацебо, пише списание Maturitas.

Чесънът отдавна се смята за полезен за сърцето. Добавки с миризливата подправка и преди са показвали обещаващи резултати за понижаване на холестерола и намаляване на кръвното при пациенти с нелекувана хипертония.

В последното проучване изследователи от университета в Аделаида, Австралия, установили, че чесънът намалява систоличното кръвно налягане е около 10mmHg. Лековитите свойства на чесъна са известни от хилядолетия, но в случая са необходими още проучвания, които да установят точната дозировка на хранителните добавки с чесън. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21136 seconds