Новини и статии

Как да стана бъдещ бивш пушач?

Публикувано в: Здравни новини 19 November 2009

cigarette

Смята се, че пушенето е само 10% физическа зависимост и 90% психологическа. Вашето тяло е способно да се възстанови от абстинентните физиологични симптоми за около 3 дни, но психологическата зависимост от цигарите може да е много по-трудна за преодоляване.

Най-подходящият подход е да проведете самоанализ и да планирате стъпка по стъпка отказването.  Всеки ден около 15 милиона души в света се опитват да спрат цигарите. Приблизително едва 3% от тях успяват в дългосрочен план. Ако сте планирали да спрете да пушите и не сте успели, не се отчайвайте! Статистиката показва, че обикновено цигарите се отказват окончателно след няколко опита. Вярвайте в себе си и обмислете най-трудните неща, с които сте се справяли в живота си...  Всичко зависи от вас! 

При по-голeмия процент пушачи отказването се налага след консултация със специалист в бяла престилка, който заявява, че ако не се спрат цигарите, ни очакват лоши последствия, при все че тялото ни вече е увредено от навика.... Задайте си въпроса дали трябва да чакате този момент на лоши прогнози и откровен страх за здравето си. Представяйте си живота си като непушач! Визуализирайте!

Планирайте и се подгответе.

Подгответе тялото и психиката си, като определите своите лични цели и причини за спиране. Дайте си ясен отговор защо искате да спрете да пушите. Направете списък с причините и го препрочитайте всеки път, когато ви се иска да запалите отново. Te могат да са здравословни, свързани с външния вид и социалния живот, финансови или семейни....Сега е време да направите своя списък!  За да спрете да пушите, вие трябва да изясните вашите причини да изхвърлите цигарите от живота си!

След като спрете да пушите

Третият и седмият ден са най-критични. Третият месец след отказа ви - също. Награждавайте се! След първия ден, първата седмица, месец, година... Празнувайте годишнините! Зависимостта от никотина е дълбока и свързана с ежедневни ритуали - раздялата ви с тях ще предизвика естествено усещане за емоционална загуба, което преминава приблизително през следните етапи:

1. Отричане; 2. Гняв; 3. Преговаряне; 4. Депресия; 5. Приемане.

Приветствайте всеки от тези етапи, понеже това са моментите на несъзнавано лечение и разкриване на нови аспекти от вашия живот. Спирането на цигарите изкривява предствата за време. Макар абстинентните симптоми да траят 2-3 минути, вие може да ги преживеете като траещи до 10 пъти по-дълго. Носете часовник! Можете да прилагате всякакви хитрости: медикаменти, действия и вещи, които да заместят никотина и да облекчават абстинентните симптоми.

Не пропускайте хранения. Никотинът ускорява обмяната на веществата и спомага за освобождаването на енергия, която е складирана. Когато спрете да пушите, за вас няма да важи т.нар. „притъпяване на глада с цигара", хранете се по малко и редовно! Около три дни ще са необходими на вашия организъм да се освободи от никотина. През този период са ви необходими много течности!

Избягвайте да спирате цигарите едновремено с приятел/ка или близък. Ако имате нужда от емоционална подкрепа, по-добре изберете непушач или някой, който вече е отказал цигарите. Не е нужно да променяте начина си на живот и ежедневните си навици, освен да внимавате с алкохола. Всичко, което сте правили преди, можете да правите и след като спрете цигарите - най-вероятно още по-добре!

Съзнанието ни асоциира цигарите с определени места, дейности, емоционални състояния, събития. След като спрете, очаквайте краткотрайни, но може би силни пристъпи на тревожност, свързани с тях. Не се страхувайте да показвате преживяванията си, противодействайте им и ще откриете, че ще протече процес, по време на който вашият организъм няма да получава очаквания резултат - никотин, и постепенно ще започне да свързва тези места и дейности с нещо друго.

За да овладявате тези пристъпи, можете да използвате всякакви техники и заместители. Ето пример за две лесни средства:

1. Бавно вдишвайте, докато фокусирате съзнанието си върху образа на някакъв значим за вас обект (човек, място, събитие);

2. Започнете да асоциирате последователно с всяка една от буквите на двете си имена. Никотинът стимулира усвояването на кофеина. След спиране на цигарите, нивото на кофеин в организма ви ще се удвои ако приемате същото количество кафе. Това може да доведе до тревожност и нарушения на съня. Бъдете подготвени, че е възможно да преживеете илюзии за аромат на тютюн, които се дължат на миризмата, отделяща се от вашите възстановяващи се бели дробове, в съчетание с рязко изострените възприятия за мирис.

Запомнете, че има само две причини да запалите отново:

1. Решили сте да възстановите своята зависимост и да продължите да пушите;

2. Решили сте, че отказването и съпътстващите го симптоми ви харесват и искате да продължават многократно.

В момента, в който нито една от тези опции не ви изглежда подходяща, се появява решението:

Никакви цигари повече! Никога не палете отново! 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

никакви медикаменти не помагат, нужна е голяма воля, само това е достатъчно. който може нека ги откаже.

Спрях цигарите за шест дни, като се има впредвид, че пуша от 30 години. Имам чувството, че е напълно възможно да се преодолее психическата зависимост, но за целта известно време не трябва човек да се събира с пушещи. Трудно е, но не е невъзможно. Всичко е в главата на човек, и никакви медикаменти не са нужни. УСПЕХ

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10035 seconds