Новини и статии

Да избегнем запичането на стомаха

Публикувано в: Превенция и хигиена 29 June 2012

zapek1

Запекът е неприятно състояние, свързано с дисбаланс в храносмилателната система. Има изписано много по темата какво да ядете, когато страдате от констипация, но ние искаме да ви кажем какво да НЕ ядете.

Преработени храни

Дали това са замразени храни или бургери и пици - трябва да забравите за тях. Когато храната е готова за ядене, опакована в кутия и сложена във фризер, то със сигурност липсват жизненоважни хранителни вещества и най-вероятно са използвани евтини съставки, консерванти и други вещества за подсигуряване на дълъг срок на годност.

Преработените храни имат по-малко фибри и затова се застояват в системата и причиняват дискомфорт.

Тестени изделия

Бисквити, сладкиши, кексове..... те са богати на захар и мазнини. Могат да вървят добре с чай и кафе, но отново са бедни на фибри. Ако не искате да се отказвате напълно от тях, яжте повече плодове и зеленчуци, за да балансирате нивата на поеманите фибри.

Захарта може да се лепи направо на бедрата, но може и да бъде причина за запек.

Червено месо

Ако консумирате редовно свинско или говеждо месо, без зеленчуци като гарнитура, сигурно вече имате опит с констипацията. Ако не искате да изхвърлите късчетата месо от чинията си, то поне ги допълвайте със салата, варени зеленчуци, пълнозърнести житни растения или нещо, което е богато на фибри.

Кофеин

Хората трудно се отказват от кафето и силния чай, защото те помагат за лесния старт сутрин, но това е нездравословна зависимост. Кофеинът дехидратира организма, а дехидратацията е една от основните причини за запек.

Мазна храна

Чипсът и бързото хранене са съблазнителни, дори и за тези, които са решени да се хранят здравословно, но по-мазната и солена храна увеличава риска от храносмилателни проблеми.

Храните, които са пържени и напоени в олио, забавят храносмилателния процес. Ако загубите битката с изкушението, то се уверете, че преди и след пържените картофи ще поемете достатъчно вода и зеленчуци.

Млечни продукти

Наситените мазнини и липсата на влакнести компоненти са причина млякото и млечните продукти да попаднат в тази категория. Ако имате запек, оставете сиренето и млякото настрана, придържайте се към овесени ядки и кисело мляко.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17503 seconds