Новини и статии

Когато червата къркорят

Публикувано в: Любопитно 8 January 2010

irritable_bowel_syndrome_ib

Почти няма човек, който да не е изпитвал различни смущения в стомаха или червата. Нерядко тези оплаквания стават хронични и влошават като цяло качеството на живот, предизвикват напрежение, изнервеност. Добрата новина е, че много от причините за стомашно-чревните проблеми са предотвратими.

Некачествена питейна вода

Повечето вредни примеси и средствата за пречистване вредят на стомашно-чревния тракт много повече от небалансираното хранене. А ако прибавим към сравнително вредните /в големи количества/ кафе и пакетирани готови сокове и абсолютно вредните газирани напитки, многострадалният стомах  е заливан ежедневно с отровни течности. Затова и издава жални стонове.

Поставете на батерията качествен филтър. По възможност пийте минерална или изворна вода, компоти и пресни сокове. Избягвайте водата от крана. Кафето в умерени количества /2-3 чашки на ден/ не вреди на здравето, но ако имате стомашни проблеми, по-добре преминете на чай.

Недоспиване и безсъние

Когато организмът е подложен продължително на изтощителен режим, умората се натрупва и след време се появяват проблеми със здравето - изостряне или поява на хронични.  Неотдавна учените установиха, че постоянното недоспиване води до напълняване. Организмът се опитва да си набави недоставената от съня енергия чрез обилно хранене. Това води до допълнително натоварване на храносмилателната система и напълняване.

Отделяйте за сън не по-малко от 7 часа плюс 20-30 минути за заспиване. Най-полезният и здрав сън е  до полунощ, затова си лягайте по-рано. Организмът е много консервативен и привиква към един или друг режим. Ако всеки ден си лягате в 11 часа вечерта и ставате в 7, след известно време ще си изработите рефлекс да заспивате и се събуждате точно по това време.

Травми

Стомашно-чревният тракт се влияе от ударите в корема, бременността/ вътрешните органи се притискат от увеличаващата се матка/ и даже от...прекалено тесните колани. В тези случаи се нарушава нормалната дейност на стомаха, появяват се парене, уригване, болки и чувство за дискомфорт.

Пазете корема си от удари. Бременните жени трябва да се консултират с лекаря си при всяко смущение в храносмилането. Ако по някакви причини трябва да се пристягате, разхлабвайте дрехите около корема половин час преди хранене и му дайте свобода не по-малко от 2 часа след това.

Небалансирано хранене

Много хора се хранят по следната схема: сутрин преди работа не са в състояние да преглътнат дори и коричка хляб, към 12 часа на обяд, изгладнели се нахвърлят на порциите в близкото заведение за бързо хранене, а вечерта се угощават с чай и сладкиши. А и често по 3 пъти в седмицата ходят на приятелски и делови срещи в ресторант. Тези хора обикновено страдат от парене в стомаха, уригване, метеоризъм.

Заменете блюдата на заведенията за бързо хранене със собственоръчно приготвени сандвичи, или заделете от бюджета си средства за обяд в по-качествени заведения. Непременно изяждайте една супа в интервала от 14 до 17 часа. Приемайте ограничено количество храна, не по-рядко от 4-5 пъти на ден.

Обездвижване

Недостатъчното движение води до застойни процеси в целия организъм, в това число и в дейността на стомашно-чревния тракт. Обездвижените хора често страдат от тежест в стомаха, метеоризъм, запек...

Ако работата ви е в офис, необходимо е  на всеки 35-40 минути да ставате и да се раздвижвате - например до факса или принтера. Непременно натоварвайте организма физически поне 1-2 пъти в седмицата. За най-мързеливите се препоръчва плуването. Този спорт стимулира изключително добре функцията на стомашно-чревния тракт, разтоварва гръбнака и нервната система.

Състояние на зъбите

За избягването на стомашни проблеми трябва още от ранни години да се следи за захапката, защото ако тя е неправилна впоследствие може да пострада целия процес на храносмилане.

Немалка вреда на стомаха и червата нанасят и развалените зъби. Те са източник на токсини, които могат да причинят гастрит. Следете състоянието на зъбите си. Мийте ги сутрин след закуска и вечер преди лягане не по-кратко от 4 минути във всички посоки.

Не се увличайте с дъвките. Някои съставки, които се слагат в тях за вкус, дразнят лигавицата на стомаха и предизвикват болки. Освен това дъвката по рефлекторен път предизвиква отделяне на стомашен сок.

Паразити

Те ни дебнат отвсякъде, а когато проникнат в стомашно-чревния тракт се чувстват  уютно в него, започват да се размножават и буквално да се хранят от вътрешностите на стопанина си. Резултатът е появата на колики, болки, метеоризъм...

Винаги мийте ръцете си преди хранене, измивайте добре плодовете и зеленчуците, работете в градината само с ръкавици, не се къпете в замърсени водоеми и спазвайте хигиенните правила при общуването с животни.

В народната медицина срещу паразити се препоръчват тиквените семки - веднъж на 3-4 месеца да се изяжда по половин килограм, по 100 грама всеки трети ден.

Лекарства

При постоянна употреба някои лекарства нарушават микрофлората на червата и могат да предизвикат дисбактериоза. Никога не приемайте лекарства без консултация с лекар. Ако пиете отдавна повече от 3 лекарства едновременно, при първите признаци на дисбактериоза посетете гастроентеролог. Пробиотиците са отлично решение в тези случаи, както и за подобряване на храносмилателните функции, дори когато нямате оплаквания.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14896 seconds