Новини и статии

Десет полезни начинания през новата година

Публикувано в: Любопитно 10 January 2011

naplaja1

Взимането на решения в началото на новата година е като бебетата - правят се лесно, но се поддържат трудно. Изследване показва, че 75% от хората се придържат към решенията си поне 1 седмица, а по-малко от половината (46%) продължават да отстояват целите си 6 месеца по-късно. Ентусиазмът се поддържа трудно месеци наред след Нова година, но не е невъзможно. През тази година си поставете за цел някое от следните начинания и го отстоявайте.

Отслабнете

Фактът, че загубата на тегло винаги е в списъка на най-популярните решения говори колко е трудно да се посветиш на тази цел. Тя може да бъде постигната, стига да не се очаква бърз успех. Когато правите планове, отчитайте и препятствията по пътя. Направете си дневник и записвайте в него какво ядете. Изгответе си система за поддържане на начинанието, защото обикновено след месец - месец и половина хората започват да си търсят извинения, за да се откажат.

Поддържайте социалните контакти

Като че ли сте се отдалечили от старите приятели или роднините си? Много полезно за здравето ви ще бъде да възстановите близките си отношения с тях. Изследванията показват, че хората с богат социален живот живеят по-дълго от самотниците. Липсата на социални връзки може да увреди здравето не по-малко от пиенето и пушенето и дори повече от затлъстяването и обездвижването.

Никога както сега в ерата на технологиите не е било по-лесно да се поддържат или подновят връзките с приятели и роднини. Започнете с Фейсбук и продължете с лични контакти.

Откажете се от цигарите

Ако се страхувате да направите нов опит, защото много пъти сте се проваляли, поговорете с някой бивш пушач. Ще разберете, че успехът често идва след многобройни опити. Опитвайте различни методи, за да намерите най-подходящия за вас. И си мислете колко пари ще спестите. Огромната полза за здравето вече я знаете.

Според специалистите, този навик е сред най-трудните за отказване.

Започнете да пестите

Спестете пари с някои здравословни промени в начина на живот. Ходете на работа пеша или с колело, или се возете в общ автомобил с колеги и приятели. Така не само ще спестите пари, но ще помогнете и на природата. Спестете от таксите за фитнес, спортувайте вкъщи.

Преглеждайте съдържанието на хладилника си и си правете списък на продуктите за пазаруване. Безцелното пазаруване води до нарушаване на диетата и финансовото състояние.

Намалете стреса

От малко напрежение от време на време не се умира. Всъщност краткотрайнят стрес зарежда с енергия. Ако обаче стресът е хроничен, се увеличава опасността от безсъние, депресия, затлъстяване, сърдечни болести и др. увреждания.

Все си повтаряме, че заслужаваме почивка, сън, социален живот и ваканция, а не си ги позволяваме, посочват специалистите. А продължителната работа, недоспиването, липсата на физически упражнения, недостатъчното общуване със семейството и приятелите допринасят за стреса.

Помагайте на хората

Хората най-често свързват щастието със собственото си благополучие, но психолозите подчертават, че щастието е по-голямо, когато помагаме на ближните си. Нещо повече, тази помощ укрепва здравето. Доказано е, че хората с позитивни емоции са с 20% по-малко застрашени от инфаркт и други сърдечни болести от мрачните хора. Според някои изследвания, позитивните емоции допринасят за човешкия потенциал и подвижност.

Решението да помагаш на хората е огромен принос за собственото щастие.

Станете отново ученик

Независимо от годините връщането в класната стая помага на кариерата, за нови запознанства и за освежаване на мозъка. Установено е, че възрастните хора, които продължават да учат, имат по-добра памет и словестни умения от тези, които не го правят. Те са и по-малко застрашени от Алцхаймер. Придобиването на нови знания създава чувство за пълноценност и открива нови възможности.

Намалете алкохола

Много се изписа за ползата от консумирането на малко алкохол, но прекаленото пиене продължава да бъде голям проблем. Напоследък това явление се разраства. Препиването засяга мозъчните невротрансмитери и увеличава риска от депресия, отслабване на паметта и дори припадъци.

Хроничното пиянство може да предизвика заболяване на черния дроб и сърцето, високо кръвно налягане, инсулт, умствено западане и дори рак на устата, гърлото, черния дроб и гърдата.

Спете достатъчно

Сигурно сте забелязали, че пълноценният нощен сън се отразява чудесно на настроението и външния вид, но той е още по-полезен за здравето. Недоспиването се свързва с увеличен риск от затлъстяване и диабет тип 2. Сънят е решаващ и за запазването на спомените.

Подремвайте си, когато ви се доспи без да изпитвате чувство за вина.

Пътувайте

Положителните емоции и благотворното действие на ваканцията продължават дълго след нейния край. Често попадаме в рутината и всичко ни омръзва. Тогава едно пътуване променя живота ни без да се налага да предприемаме смели и драматични промени. То  подмладява и презарежда душата и тялото. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05940 seconds