Новини и статии

Диетите през пубертета увеличават риска от остеопороза

Публикувано в: Хранене и диети 7 January 2010

anorexic-girl

Учени от университета в Бристол установили, че момичетата, които се подлагат на строги диети въпреки нормалното си (или ниско) тегло, застрашават развитието на скелета и увеличават риска от костни проблеми.

Известно е, че количеството на мускулната маса в тялото е свързана с растежа на костите, но новите открития показват, че мастните натрупвания също играят роля в развитието им, особено при момичетата.

Използвани са данни от проекта „Децата на 90-те", който е включил повече от 14000 бременни в началото на 90-те години и проследява развитието на децата им досега. В изследването са взели участие около 4000 юноши. Те са подложени на редица изследвания за измерване на костната плътност, мазнините в организма и др. Тези, които са с по-високи нива на мазнини, имат по-големи и по-плътни кости. Тази връзка се наблюдава предимно при момичетата, които по принцип имат повече мазнини от момчетата дори при нормално тегло.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02655 seconds