Новини и статии

Добрата хигиена намалява риска от тении

Публикувано в: Превенция и хигиена 7 August 2009

Добрата хигиена предпазва от тении

Лошата лична хигиена и най-вече мръсните ръце са причина не само за много болести, но и за заразяване с най-разнообразни тении. От началото на годината в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна са регистрирани 238 души със седем различни чревни паразити.

Ламблиоза е установена при 112 пациенти, острици -  при 94, а 11 души са оперирани от кучешка тения, съобщи д-р Мая Томова от здравната инспекция. Сред по-рядко срещаните е трихоцефалозата, диагностицирана при 12 души, и т.нар. миша тения.

„Ако не искате да се лекувате от тения, просто спазвайте лична хигиена. Винаги мийте ръцете си след тоалетна. За жалост все още има достатъчно хора, които не го правят." -посочи д-р Томова. Важно е също така плодове и зеленчуци да бъдат измивани добре под течаща вода.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12381 seconds