Новини и статии

Зеле и спанак срещу диабет

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 20 August 2010

spanak
Режимът на хранене, богат на зелени листни зеленчуци, може да намали риска от развитие на диабет тип 2, твърдят английски учени от университета в Лестър.

Анализирайки резултатите от шест предишни проучвания, които обхванали 220 хиляди души, било установено, че именно консумацията на зелени листни зеленчуци (зеле, спанак), а не здравословното хранене като цяло, предпазва от развитие на заболяването. Констатирано било, че дневна порция от 106 грама от тези зеленчуци намалява риска от диабет тип 2 с 14 %.

Учените предполагат, че защитният ефект на зелените листни зеленчуци се дължи на това, че те са богати на антиоксиданти като витамин C или защото съдържат много магнезий. Специалистите обаче съветват хората да не се ограничават с приема и да консумират по пет порции разнообразни плодове и зеленчуци дневно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16467 seconds