Новини и статии

ЕК предложи забрана на тютюнопушенето от 2012 г.

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 1 July 2009

Пушенето забранено

Европейската комисия предложи тютюнопушенето на обществени места, на работното място и в транспорта да бъде забранено през 2012 г., за да бъдат защитени хората, които не пушат, както това вече е станало в 10 от 27-те държави-членки на ЕС, предаде АФП.

"Убеден съм, че всеки гражданин има право да бъде защитен срещу вредите от тютюна", обясни еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу. Десет държави членки на ЕС въведоха забрана, за да осигурят защита срещу пасивното тютюнопушене, което през 2008 г. е убило 2500 души в държавите членки на ЕС. Най-сериозни ограничения са въведени в Ирландия и Великобритания, които забраниха пушенето във всички обществени места, барове и ресторанти. България трябва да въведе подобна забрана през юни 2010 г. Седем други страни - Италия, Малта, Франция, Швеция, Финландия, Латвия, Словения и Холандия, приеха възможността да бъдат установени зони за пушачи в барове и ресторанти. Гърция, която е шампион в областта на тютюнопушенето с 42% от пушачите, ще въведе забрана на тютюна от 1 юли в обществените места с възможност да бъдат резервирани зони за пушачи. Предложението на Европейската комисия е за въвеждане на пълна забрана на тютюнопушенето, което може да създаде проблем при обсъждането му от министрите на държавите членки на ЕС.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10543 seconds