Новини и статии

Пушенето по време на бременността влияе на детската психика

Публикувано в: Психично здраве, Бременност и майчинство 1 October 2009

Тютюнопушене по време на бременност

Майките, които пушат по време на бременността, излагат децата си на по-голям риск от развитието на психологични проблеми, сочат данните от ново изследване на британски учени, предаде Ройтерс.

Учени от четири британски университета са изследвали 6 356 12-годишни деца за различни психотични симптоми като халюцинации или заблуди. Около 19% от тях са били с майки, пушили активно по време на бременността. Малко над 11%, или 734 от цялата група, са имали симптоми на психоза. Много предишни изследвания са установили, че цигарите може да увредят плода на майките, които пушат, докато са бременни. Рисковете включват раждането на по-малки бебета и увеличаването на риска от внезапна смърт на плода или сърдечни проблеми. Въпреки многобройните изследвания, очертаващи риска за новородените, данните сочат, че между 15 и 20% от жените във Великобритания пушат по време на бременността. Изследователите са установили също, че употребата на алкохол по време на бременността се свързва с психотични симптоми, но само при деца, чийто майки пият повече от 21 единици алкохол седмично по време на ранната бременност. Причините за връзката между пушенето при бременните и психологичните проблеми все още не са напълно изяснени, но британските учени предполагат, че пушенето може да повлияе на детската импулсивност, внимание и познавателни способности. Според тях са необходими още изследвания, за да се установи с точност по какъв начин тютюнът уврежда мозъка на децата.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10532 seconds