Новини и статии

Грейпфрутът – горчив, но полезен

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 15 September 2011

greypfrut8

Знаете ли, че изяждането на един грейпфрут помага за стопяването на мазнините, за прочистването на организма от токсини и за поддържане на нормални стойности на кръвната захар?

Според специалистите грейпфрутът е кръстоска между помело и портокал. Но независимо от това как се е появил, той е забележителен с полезното си действие. Освен че изобилства от ензими, които изгарят мазнините, грейпфрутът съдържа флавоноида нарингенин. Именно той му придава леката горчивина.

Този плод е и мощен антиоксидант, в което се крие тайната на неговата способност да прочиства организма. Грейпфрутът се свързва с токсините и така помага за изхвърлянето им от организма. Според специалистите, нарингенинът увеличава резистентността на организма към инсулина и предпазва от диабет. Освен това, той препрограмира черния дроб да разгражда излишните мазнини, вместо да ги трупа.

Учените откриха, че фибрите в грейпфрута помагат за доброто храносмилане на въглехидратите, което от своя страна предпазва от рязко повишаване на стойностите на кръвната захар.

Според специалистите, диетата с грейпфрут е най-ефикасното средство за прочистване на организма – през целия ден се яде само грейпфрут. Тази еднодневна диета не е мъчителна, защото той доставя въглехидрати и фибри и до известна степен засища. Един среден грейпфрут съдържа 4 грама диетични фибри, включително разтворими /пектин/, които контролират стойностите на холестерола. В половин грейпфрут има повече фибри, отколкото в половин чаша пуканки.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07256 seconds