Новини и статии

Грейпфрутът помага срещу диабет

Публикувано в: Хранене и диети 26 August 2010

greypfrut

Консумирането на грейпфрут помага срещу диабет, показва изследване на израелски учени.

Антиоксидантът нарингенин, който придава горчивия вкус на грейпфрута, има същия ефект, както две лекарства, които сега се използват при диабет от втори тип, установили изследователите. Човек се разболява от диабет, когато тялото му не може да произвежда достатъчни количества от хормона инсулин, за да се регулират нивата на кръвната захар. Нарингенинът увеличава чувствителността на тялото към инсулина. Освен това той помага на болните да поддържат здравословно тегло, което е от жизнено важно значение при лечението на диабета. Трупането на килограми създава опасност за диабетиците от здравословни проблеми и намалява ефективността на инсулина. Учените установили, че нарингенина кара черния дроб да гори мазнини вместо да ги трупа. Авторът на изследването Яков Нахмиас от Еврейския университет в Ерусалим смята, че нарингенинът е "забележително" лекарство за диабета. "Вещества като нарингенин от дълго време са търсени от фармацевтичната индустрия, но разработването им беше затруднено заради опасения относно безопасността им", пише Нахмис във в. "PLoS One".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Диабетик съм 2-тип.Пия Glucophage 850.Много обичам грейпфрута,но ме е страх да го съчетая с лекарството.И въпросът ми е-възможна ли е комбинацията на грейпфрута с Glucophdge.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10337 seconds