Новини и статии

Защо спанакът дава енергия?

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 2 February 2011

spanak

Децата знаят, че спанакът дава суперсили на Попай Моряка. Шведски учени са открили, обаче, защо листният зеленчук е тайното оръжие на анимационния герой.

Те твърдят, че нитратите (соли), които са в изобилие в зелените листни зеленчуци от всякакъв вид, подобряват работата на клетките, които осигуряват енергия. Спанакът повишава ефективността на митохондриите, които зареждат клетките. Първоначално се смятало, че съдържанието на желязо в спанака го прави по-енергизираща храна. Сега учените обаче са доказали, че нитратите са истинските енергийни носители в зеленчука.

При тестове с хора е установено, че приемът на малки дози неорганични нитрати в продължение на три дни води до изразходването на по-малко кислород при двигателна активност. Количеството е еквивалент на порция спанак или 2-3 глави цвекло.

Експерименти с бактерии показват, че те „принуждават” нитратите да увеличават нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид е молекула, която отваря кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Проучването, публикувано в Cell Metabolism, също така показва, че водата за уста може да намали предимствата на нитратите като убива бактериите в устата, които са необходими в процеса, в който нитратите генерират азотен оксид.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19195 seconds