Новини и статии

Храненето през бременността влияе на пола на бебето

Публикувано в: Бременност и майчинство, Хранене и диети 12 March 2010

baby0710

Ново изследване показва, че начинът на хранене в първите месеци на бременността оказва влияние върху пола и здравето на плода.

Учени от университета в Мисури твърдят, че висококалоричната диета допринася за раждането на момчета, а нискокалоричната - за раждането на момичета. Специалистите посочват, че и при хората, и при мишките ограничаването на храната и недохранването в периода около зачеването и в ранната бременност водят до раждането на бебета от женски пол, най-вероятно заради селективната загуба на мъжките зародиши, които са по-уязвими в утробата.

Учените са анализирали гените в плацентата на бременни мишки, които са поемали храни с високо съдържание на мазнини или въглехидрати, и на мишки, които били подложени на нискокалорична диета. След като направили сравнение с резултатите от изследването на трета група мишки, които са били на нормална соева диета, те открили, че и в двете групи храната определено е оказала влияние. Установено било, че женските зародиши са по-чувствителни към диетата на майката и техните гени се влияят и променят по-лесно. След 12 дни (след средата на периода на бременност при мишките) са били открити разлики в почти 2 000 гени, включително на тези, които влияят на функцията на бъбреците.

Изследването разкрива, че висококалоричната диета през бременността дава шанс на всеки 20 раждания да се родят от 10 до 11 момчета. Все още обаче не са ясни причините, поради които начинът на хранене влияе на пола на бебето.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Полът на детето зависи от това на какви хромозоми е бил носител сперматозоидът, оплодил яйцеклетката. Храната влияе на здравето, но на пола - абсурд. Тази статия е пълна простотия, израз на невежество!

Това е пълна измишльотина. Пола на детето се определя още при самото оплождане и зависи изцяло от сперматозоида, който ще се слее с яйцеклетката

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12809 seconds