Новини и статии

Жените „поемат” през кожата си 2,5 кг козметика годишно

Публикувано в: Красота и естетика 10 September 2009

Козметика

Ако се използа козметика всекидневно - кремове, маски, почистващи средства, фон дьо тен, пудра, руж и т.н. - за година в тялото проникват 2,5 кг различни химически вещества.

Специално изследване на Масачузетския институт в САЩ показва, че в стремежа си да се поддържат привлекателни и млади, много жени използват дневно повече от 10-20 различни козметични средства. Стряскащото е, че при  9 от 10 случая козметиката с изтекъл срок. Според биохимика Ричард Бенс, който в продължение на три години анализирал козметични и парфюмерийни продукти, „жизненоважно е да се изследва внимателно всичко, което нанасяме върху кожата си, а не просто да се казва, че химическият състав е безвреден".

„Ние не знаем какъв може да бъде ефектът от смесването на тези съставки. Последствията може да са по-сериозни, отколкото от всеки препарат поотделно. При това поемането на химически препарати през кожата е много по-опасно, отколкото през устата." - посочва експертът. Той уточнява, че ако червило попадне в устата, то се разгражда от ферментите , съдържащи се в слюнката.

Значително по-опасни, твърди изследователят, са кремовете срещу бръчки, които обикновено се нанасят в дебел слой. Освен това, според данните от пазарни проучвания, жените използват кремове против бръчки няколко пъти в денонощието. Нанесените върху кожата химически вещества проникват директно в кръвта. Всяка година на световния пазар излизат 11 хиляди вида нови козметични продукти срещу бръчки.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

mnogo qki grimove!!!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16262 seconds