Новини и статии

Знаете ли как да съхранявате козметиката?

Публикувано в: Красота и естетика 24 February 2010

cosmetics

Още при покупката на козметично средство трябва да обърнете внимание докога е годно и как се съхранява. Ако тези данни не са посочени на опаковката, по-добре изберете нещо друго. В противен случай рискувате да се снабдите с развален продукт, което може да има негативни последици - от леко раздразване на кожата до сериозни алергични реакции.

Предлагаме ви няколко полезни съвета за съхраняване, а и правилно използване на козметиката, без която не може нито една уважаваща себе си дама.

1. За кремовете от бурканчета по-добре ползвайте специални лопатки, а не пръстите си. Това се отнася особено за мазилата, в които като консерванти са използвани натурални вещества. Ако все пак решите да нанесете крема с пръсти, измийте добре преди това ръцете си. Не смесвайте различни кремове.

2. При продължително използване на един крем, особено когато в състава му влизат липозоми или други биологично активни вещества, може да се появи дискомфорт и болезненост на кожата. Ако препаратът не е с изтекъл срок на годност, значи е проработил пиковият ефект. Това означава, че кожата се е пренаситила с веществата, влизащи в състава на крема. Прекратете за известно време използването му и го сменете с аналогичен крем с подобен състав. Когато съдържа липозоми, преминете на абсолютно неутрален крем, например детски.

3. Четчиците и апликаторите, които използвате за нанасяне на макияжа, трябва да се мият не по-рядко от веднъж в седмицата. След това се сушат на открито.

4. Ако тушът ви за мигли е изсъхнал, може да го съживите, като го подържите в чаша с топла вода.

5. Не изхвърляйте полиетиленовите или хартиени уплътнения под капачето на бурканчето или флакона, а след всяко ползване на козметичното средство пак ги слагайте на мястото им. Тези уплътнения спират проникването на въздух, а с него и на бактерии.

6. Моливите за очи, устни и вежди няма да се чупят, когато ги острите, ако преди това ги поставите за десет минути в хладилник.

7. Ако намажете гърлото на шишенцето с лак за нокти с вазелин, капачката ще се отваря лесно дълго време.

8. Не позволявайте на никого да ползва вашата козметика. Ако не послушате съвета ни, откривате пътя за предаване на различни заболявания, например херпес.

9. Не оставяйте отворени козметичните средства. Иначе ще улесните не само проникването на въздух, а и на бактерии, което бързо ще ги развали.

10. Памучните тампони трябва да се съхраняват в плътно затворени кутии или в херметически пакет.

11. Ако си купувате ново козметично средство, попитайте продавача няма ли тестери. Ползвайки първо малко количество от продукта, вие ще сте наясно подхожда ли ви, без да накърните чувствително бюджета си.

12. Никога не връщайте разлят течен крем или лосион обратно в бурканчето или флакончето. Заразяването с бактерии е много вероятно, а то може да ви причини здравословни проблеми.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15866 seconds