Новини и статии

Как си мерим температурата?

Публикувано в: Здравни новини 11 December 2009

basicsofbodytemperature300x261

Мерите си температурата под мишницата? Това не е най-доброто от гледна точка на точността. Но къде тогава все пак е най-добре да сложим или да пъхнем термометъра?

Да видим какво съветват специалистите от шведския университет Еребру, които мерили температурата на 323 доброволци - пациенти на университетската клиника, слагайки термометъра на всички възможни за това места - под мишницата, в устата, в ухото, влагалището и в ануса.

Получените данни категорично сочат, че най-точно термометърът отчита, ако се сложи в ануса. Косата и ушната кал изкривяват данните, измерени в ухото,  а да се държи правилно термометърът в устата се оказва трудно. Върху градусите, измерени под мишницата, влияе дезодорантът, потта, дрехите. Меренето на температурата в ануса не е твърде удобно, но затова пък е точно. Верен е и резултатът, измерен във влагалището, но той не върши работа на половината човечество.

Впрочем, най-неточен се оказва начинът, който е най-лесен и най-разпространен -  подмишничната ямка. Защо? Нормалната температура на това място започва не от 36,6°, а от 36,3° С. Оказва се, че „грешка" от 0,5 градуса е обичайна при мерене под мишницата. Но ако термометърът няколко дни  е показвал 36,9°, а в действителност имате 37,4°  - това не е безобидно и дори може да е опасно. Ако нямате намерение да си променяте навиците и се придържате към слагане на термометъра под мишницата, тогава опитайте се да се съобразите със следните условия:

Подсушете мястото -това предпазва от охлаждане заради изпаряването на потта. Старайте се термометърът да е плътно прилепнал  от всички страни към кожата в най-дълбоката част на ямката и да не се изплъзва оттам.

Ако термометърът е живачен, мерете температурата в продължение на около 10 мин. Забелязали сте, че показанията на електронния  и на живачния термометър се различават? Шведските експерти твърдят, че се дължи на неправилната употреба на първия и съветват: за точен резултат, след като чуете писукащия сигнал, подръжте термометъра още минута. 

Нормалната температура в различни места:

  • Под мишницата -36,3° - 36,9°
  • В слабините - 36,3° - 36,9°
  • Във влагалището - 36,7° - 37,5°
  • В устата - 36,8° - 37,3°
  • В ануса - 37,3° - 37,7°

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07812 seconds