Новини и статии

Как телевизията скъсява живота

Публикувано в: Здравни новини 12 January 2010

televizia

Австралийски учени са провели изследване с 8800 доброволци на възраст над 25 години и са открили, че гледането на телевизия увеличава риска от ранна смърт вследствие на кардиологично заболяване, съобщи Ройтерс.

Данните, публикувани в Circulation: Journal of the American Heart Association, показват, че всеки прекаран час пред телевизора повишава опасността от фатален край с 18% (от сърдечно-съдови проблеми) и с 9% (от ракови заболявания).

Хората, които гледат повече от 4 часа телевизия на ден имат 46% по-висок риск от смърт (вследствие на всякакви причинители) и 80% - от сърдечни болести.

Резултатите не зависят от други рискови фактори (тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, тегло и ниска физическа активност).

Въпреки че проучването е фокусирано само върху телевизията, учените предупреждават, че всяко продължително заседяване може да представлява риск за здравето. Човешкото тяло е създадено за движение, но модерният начин на живот налага често движение, което се изразява в преместването от един стол на друг.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02644 seconds