Новини и статии

Висококалоричното хранене през бременността е рисково за децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 7 July 2010

bremennostimaznihrani

Жените, които преди и по време на бременността си консумират мазни храни, рискуват децата им да се родят с генетични дефекти, съобщава Ройтерс. Британски учени са установили, че хранителните навици на бременните могат да повлияят негативно на гените на неродените им деца и да увеличат риска от родови дефекти, като сърдечна недостатъчност и други.

Откритието е първото по рода си, което доказва връзката между подреждането на гените и околната среда, влияещи на развитието на бебето в утробата. Резултатите могат да помогнат за предотвратяването на различни недъзи и заболяванията.

Сърдечните дефекти са най-често срещаните вродени болести. Предишни изследвания посочват, че боледуващите от сърдечна недостатъчност бебета са най-вече деца на диабетици или родители, страдащи от затлъстяване.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Две основни предпоставки да бъдем здрави са здравословното хранене и активното спортуване. За съжаление много често нито едното не се изпълнява. Тревожната тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. "Активни и здрави" е кампания на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика", която се ражда именно след осъзнаването на тази тъжна статистика. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите сайта http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=6

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13642 seconds