Новини и статии

Кога да започва захранването на бебето?

Публикувано в: Здравни новини 18 January 2011

babyfood

Има многобройни безспорни доказателства, че кърменето спасява живот и предпазва краткосрочно и дългосрочно майката и бебето дори в индустриализираните страни.

Това твърдят от Ла Лече Лига - България и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” по повод статия, публикувана в British Medical Journal, която се цитира в медиите като поставяща под въпрос дали изключителното кърмене до шест месеца е подходящо за бебетата.

„Тази статия не се основава на нови доказателства, а е повторен анализ на по-стари факти, много от които са същите като използваните за създаване на настоящите препоръки за започване на захранване на възраст около 6 месеца от Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването.

Когато се взема предвид този повторен анализ, трябва да се отбележи, че трима от четиримата автори са декларирали връзка с индустрията за бебешки храни. По-кратък период на кърмене и по-ранно започване на захранването ще доведат до по-голяма печалба за тази индустрия. Този факт сам по себе си би могъл да постави под съмнение достоверността на статията, публикувана в British Medical Journal”, посочват в съвместно изявление двете организации, подкрепящи кърменето.

Според тях кърменето намалява риска от инфекции, а също и от диабет, затлъстяване в детска възраст и рак на гърдата при майката. Естественото хранене се свързва с подобрени родителски умения сред жените с ниски доходи, с намален риск от изоставяне на децата и следродилна депресия при майките, като по този начин подобрява шансовете за по-добър живот на децата.

СЗО препоръча въвеждането на допълващи храни на възраст около 6 месеца, с продължаващо кърмене, през 2001 г. Това се базира на доказателства, че ранното захранване на бебетата повишава риска от инфекции и болести и няма доказани ползи.

През 2008 г. Националният център по опазване на общественото здраве към Министерството на здравеопазването също излезе с препоръка захранването да става на около 6-месечна възраст.

Авторът на статията от British Medical Journal поставя под въпрос тези препоръки, базирайки се на аргументи, че забавянето на захранването може да увеличи риска от желязодефицитна анемия, цьолиакия и хранителни алергии и че по-ранното въвеждане на нови вкусове може да доведе до по-охотно приемане на зеленолистни зеленчуци и така да поощри здравословното хранене в по-късна възраст.

Във връзка с откъслечната част от статията, предизвикала косвено тълкувание и провокативни заглавия в медиите, Ла Лече Лига - България и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” искат да насърчат родителите да се съобразят с индивидуалните нужди на бебето си и да напомнят, че:

  • Бебетата са с различни потребности и индивидуалности; някои ще са готови за захранване по-рано или по-късно, но повечето проявяват готовност за захранване към шестия месец. Има много проучвания, които посочват категорична връзка между ранно въвеждане на допълващи храни и повишен риск от алергии, стомашни разстройства и хронични болести.
  • Рядкост е изключително кърмено бебе да страда от желязодефицитна анемия преди тази възраст, докато е възможно анемия да се прояви при ранно захранване и непълноценни допълващи храни в диетата на бебето.
  • Кърменето не приключва със захранването, а е допълнено с прием на нови храни и следва да се насърчава и да продължава толкова дълго, колкото майката и бебето имат желание.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21055 seconds