Новини и статии

Кои „дребни” навици водят до сериозни репродуктивни проблеми?

Публикувано в: Сексуално здраве 3 September 2010

drunkteengirls
„Carpe Diem" е максимата на огромна част от младите хора по целия свят. Из нашите географски ширини обаче желанието да живееш днес и да грабнеш момента се удовлетворява по един крайно деструктивен начин. За последиците от авантюристичните експерименти не се мисли, защото здравето по презумпция се възприема като даденост, поне докато не го изгубиш. Готови ли сте обаче заради цигарите, алкохола и суета да се сбогувате с най-изконната човешка мечта - тази да имаш дете?

„Младото поколение у нас има доста вредни навици, които нанасят трайни щети върху неговата плодовитост. Пуши, пие, спи по два часа, купонясва безкрайно... Да не говорим за наркотиците и другите опиати, към които се посяга от време на време." Това обясни д-р Валентина Григорова, специалист акушер-гинеколог и заместник-директор на Първа АГ болница „Света София".

„Младите не трябва да смятат, че животът е за един ден. Хората, които искат да създадат потомство, е хубаво да се съобразяват с някои неща. Не казвам, че младежите не трябва да се забавляват, просто е необходима някаква мяра. Всичко умерено е полезно, всичко прекалено е вредно",  посочи д-р Григорова.

„Други фактори, които влияят върху плодовитостта на младите хора, са ранното започване на полов живот и безразборните сексуални контакти. Този промискуитет (много интимни партньори), така характерен в днешно време, лесно води до заразяване с какви ли не болести, които се предават по полов път. Мога да дам за пример заразяването с човешкия папилома вирус. Това е една от основните причини не само за намалената плодовитост, но и за увеличения риск за живота на самата жена", изтъкна заместник-директорката на Първа АГ болница „Света София".

Здравословното тегло при успешното зачеване също играе роля.

„Затлъстяването оказва огромно влияние върху плодовитостта. Даже жените, които са със свръхтегло, първо ги съветваме да редуцират телесната си маса и чак след това да правят опити за забременяване. При много слабите дами също има рискове и проблеми, но те не са чак толкова големи в сравнение с първата група", поясни д-р Григорова.

Ето и нейният съвет, който всяко младо момиче е чувало поне стотина пъти от своята баба - „Пази си кръста".

„Разбира се, че начинът, по който се обличат младежите днес, оказва негативно влияние върху тяхното репродуктивно здраве. Момичетата трябва да пазят тазовата си част, защо там се намират яйчниците. Модерните прашки по никакъв начин не защитават тази деликатна област.

Младежите пък не трябва да носят прекалено тесни слипове или дънки. Това са едни все дребни неща, които просто се натрупват, кумулират и ефектът е, че на все повече хора им се налага в напреднала възраст да прибягват до ин витро процедури", каза още д-р Валентина Григорова.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02386 seconds