Новини и статии

Колко опасни са хранителните разстройства?

Публикувано в: Хранене и диети 19 March 2010

anorexia-2

Те могат да бъдат разрушителни и понякога необратими.  Да се избегнат ще помогне информацията за реалните последиците от анорексията, булимията и преяждането. До какво могат да доведат различните хранителни разстройства?

Безплодие

Липсата на тлъстини по тялото може да доведе до спиране на овулацията, а излишните - до хормонални смущения. Специалистите подчертават, че тези смущения са обратими и когато жените постигнат здравословно тегло репродуктивните функции се възстановяват, и то в дългосрочен план.

Проблеми със сърцето

При анорексия сърцето гладува и отслабва. Дехидратацията на организма, вследствие на повръщането може да наруши електролитния баланс и да доведе  дори до спиране  на сърцето. Повечето от тези негативни процеси са обратими след възстановяването на нормалното тегло.

Опадване на зъбите

Жените, които често повръщат умишлено,  страдат от кариеси и опадване на зъбите, тъй като стомашните киселини увреждат зъбния емайл. Специалистите по хранителни разстройства отбелязват, че в практиката си са имали случаи на 30-годишни жени със зъбни протези. 

Подуване

Хранителните разстройства нарушават храносмилането и водят до парене в гърдите и запек, от който коремът се подува. Преяждането и повръщането стимулират силно слюнчените жлези, от което може да се подуе и лицето.

Предозиране с лекарства

Лекарствените дози са пресметнати за хората с нормално тегло и ненормално слабите жени могат да пострадат от предозиране с лекарства.

Въпреки че кльощавите „звезди" все още се приемат като еталон за красота,  границата между блестящия външен вид и заболяването не би трябвало да е толкова незабележима, алармират здравните експерти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18009 seconds