Новини и статии

Край на сухите и чупливи нокти

Публикувано в: Красота и естетика 15 September 2010

nails
Красивите и здрави нокти привличат като магнит и винаги са на мода. Те обаче изискват постоянна грижа и спазването на определени правила. По принцип здравите нокти са гладки, с ненарушена цялост. Основните фактори, които оказват въздействие върху тях, са възрастта, полът, наличието на някои заболявания и конституционални особености.

С възрастта ноктите стават надлъжно набраздени, започват да се лющят. Ноктите на жените са по-тънки и по-меки в сравнение с тези на мъжете. Приема се, че предимно жените се лакират, използват ноктопластика, което води до допълнително изтъняване на нокътя, до загуба на гладкостта. Върху нокътя има така да се каже емайл, който след много обработки може да се наруши и това да стане причина за неговото увреждане, както и за навлизането на някои бактериални или микотични (гъбични) причинители, които да доведат до възникване на онихомикоза или инфекции. Тези, но и други заболявания увреждат не само повърхността на нокътя, но и на поднокътната структура.

Това сподели д-р Ася Николова, главен асистент в Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София, сектор „Дерматологична козметика и алергология".

Изменения могат да възникнат също така при някои заболявания като псориазис например. При екземи може ноктите да се набраздят надлъжно. Структурата на ноктите може да се промени и през бременността.

„Бременността може да окаже благотворно влияние върху ноктите и те да станат по-гладки, по-здрави, да започнат да растат по-бързо. С раждането и кърменето обаче настъпва рязка промяна. Тя може да е вследствие както на външни влияния, така и на авитаминоза, на намаляване съдържанието на калций в организма", поясни д-р Николова. Измененията обаче не бива да карат жените да изпадат в паника. Ако до 6 месеца след раждането ноктите не се възстановят, задължително трябва да се потърси дерматолог.

„Когато има каквато и да е промяна в нокътната плочка - в нейния цвят и структура, човек трябва да се консултира със специалист. Само той може да диагностицира причината за тази промяна и да даде препоръка как да се лекуват евентуални заболявания, които са довели до нея.

Не бива да се отлага. Защото ако има тъмни петна, пигментни нарушения, бенки под нокътя, това може да е признак както на кръвоизлив, така и на много опасен тумор - малигнен меланом", поясни д-р Николова

Промяна може да възникне и ако човек си гризе ноктите, или пък носи тесни обувки. Изтъняването на ноктите и повишено лющене може да са вследствие и от авитаминоза. Тогава също е уместно да се направи консултация със специалист, който да предпише хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали и незаменими аминокиселини, които да укрепят ноктите.

За здрави и красиви нокти

Обърнете внимание на менюто си!

За състоянието на ноктите от голямо значение има и храната. През пролетта, лятото и есента, когато има голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, трябва да се приемат именно такива продукти, за да не се стигне до авитаминоза и да настъпи промяна във вида на ноктите. Консумирайте типичните за сезона плодове и зеленчуци. Укрепващо въздействие оказва и желатинът. Храни, богати на желатин, са много подходящи при меки и лющещи се нокти.

При използване на препарати в домакинството ръкавиците са задължителни!

Влияние оказват и препаратите за миене. Те съдържат вещества, които са агресивни и към кожата, и към ноктите. Затова когато се налага да се ползват препарати, е добре да се поставят ръкавици. Честото навлажняване на ръцете и ноктите води до възникване на определена патология. Така че ръкавиците са много удачни.

Внимателно пилете ноктите си!

„Не бива да се набляга особено много на търкането на самата нокътна плочка, защото тя изтънява. Това се прави особено при ноктопластиката", поясни д-р Николова.

Не махайте кожичките!

По-хубаво е кожичките да се избутват. Рязането може да причини както травма, която автоматично да увреди израстването на нокътя, така и да стане причина за образуването на „входна врата" за възникване на инфекции. Препоръчително е да се посещават проверени салони за красота, където уредите, с които се прави маникюр, се дезинфекцират добре.

Лакочистителят

„Хубаво е лакочистителят да не съдържа ацетон", съветва още д-р Николова. Преди да се нанесе лакът е добре да се използват такива укрепващи основи, които съдържат калций. Обикновеният зехтин е изключително полезен при сухи нокти. Благотворно влияние оказва и течният витамин А.

Д-р Ася Николова препоръчва веднъж седмично ноктите да се намазват с един от двата продукта и да се масажират в продължение на няколко минути.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10889 seconds