Новини и статии

Гъбички атакуват ноктите на плажа

Публикувано в: Красота и естетика 5 June 2009

Церят ги с лечебен лак, здравите нокти поникват след месеци

sand-between-toes

Многообразието от гъбички в природата е огромно. Някои от тях като печурките или плесента по синьото сирене ни служат за храна. Други обаче ни разболяват. Един от най-честите и опасни видове, които сеят зарази, е кандида. Тя може да причини възпаление както на устата или гърлото, така и на краката. Освен нея обаче подобни свойства имат още десетки гъбички. През лятото пък човек може много по-лесно да стане тяхна жертва.

Гъбичките най-често поразяват ноктите на човек. Ако те не се лекуват обаче, може да обхванат и краката или ръцете му. Набезите на гъбичките са най-страшни през лятото. Хората, които ходят по басейни, фитнеси или обществени къпални са най-честата жертва на коварните плесени. Причината е, че по тези места е топло и влажно, а това е идеалната среда за развитието им. Рискът от хващането на гъбички увеличават всяка раничка, влажната кожа, тесните обувки. Гъбичките издават промяната в блясъка, цвета, формата или здравината на ноктите. За да е сигурно, че паразитите са се настанили под тях обаче, трябва да се направи и тест под микроскоп. Причината е, че ноктите могат да се увредят и oт много други здравословни проблеми. Побеляването им например е сигнал за чернодробни смущения. Ако наполовина станат розови, а другата им част е бяла пък, човек може да страда от бъбреци. При сърдечни проблеми ноктите почервеняват, а при белодробни и диабет пожълтяват. При анемия те могат да избледнеят.

Лечението на гъбичките е трудно и отнема доста време. Кремовете и мазилата не помагат. За да се отървете от нашествието им, трябва да прибегнете до противогъбични лекарства. Обикновено това са хапчета с рецепта. Те вършат работа в половината от случаите. За съжаление тези лекарства са с доста странични ефекти. Някои от тях могат да увредят черния дроб или да докарат обриви. С тях елиминирането на инфекцията отнема повече от 4 месеца. Ако гъбичките не са в напреднал стадий обаче, може да ползвате лечебен лак за нокти. Той се нанася веднъж дневно. След седмица пък трябва да почистите нокътя си и да видите резултатите. В определени случаи лекарите директно махат болните нокти.

С новите нокти гъбичките си отиват. Най-добре обаче е да не допуснете изобщо хващането на плесените. За тази цел поддържайте кожата си чиста и суха и мийте редовно ръцете си. Освен това подрязвайте ноктите си прави и ги заобляйте в ъглите. Използвайте остра ножица или нокторезачка. Не ги хапете и не режете кожичките си. Ако ноктите ви са корави и твърди, натопете краката си в солена вода за десетина минути. Не ходете боси около басейните или други обществени места. Ползвайте пудра или спрей против гъбички и сменяйте всеки ден чорапите си. Освен това носете гумени ръкавици, когато чистите или миете чинии. И бъдете много внимателен към всяка промяна в ноктите си, особено, ако сте диабетик.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

От немарливо отношение към гъбички по ноктите на краката получих инфекция със страхотни болки и парене.Като младеж съм ползвал трамадол за болки в бодбедрицата, но за сегашната болка и парене не ми помага.Прекратих приема,за да не натоварвам излишно черния си дроб.Ако някой е сведущ по въпроса,да даде предложения.Апропо,ползвал съм без успех всички болкоуспокояващи с и без рецепта...

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08981 seconds