Новини и статии

Здрави и красиви стъпала

Публикувано в: Красота и естетика 15 September 2010

grijazakrakata

Грижите за красотата не включват само и предимно кожата на лицето, но и една популярна за фетишистите час от тялото - стъпалата. Независимо, че идва сезонът на затворените обувки, не забравяйте да се грижите за тях. Поддържаните стъпала са не само здрави, но и дават самочувствие.

Поддържайте ги сухи

Гъбичките и бактериите обичат топла и влажна среда, затова не създавайте подходящи условия за появата на онихомикоза, която обезобразява ноктите, като ги разрушава и обезцветява. След разходка веднага събувайте обувките си и подсушайте с индивидуална кърпа стъпалата си, включително и между пръстите.

Носете удобни обувки

В стъпалата има 26 кости. Мъртвите клетки, които се натрупват по кожата и мазолите, се образуват от притискането и натоварването. Стелките на обувките трябва да имат омекотяващи подплънки, особено на петите, защото те понасят тежестта на цялото тяло.

Подрязвайте ноктите си

Те трябва да са къси, за да не се забиват в кожата и да не се събират под тях бактерии, които причиняват инфекции. За да омекотите твърдите нокти преди да ги режете, накисвайте стъпалата в солена топла вода за 5-10 минути, след което втривайте в тях подходящ крем. Използвайте твърда нокторезачка, фините ножички разцепват ноктите.

При чупливи нокти

Ако ноктите се цепят, чупят и белят, приемайте добавки от биотин. Този В-комплекс витамин се използва от 20 години за лечение на конските копита, които са образувани от кератин. И тъй като човешките нокти имат същия състав, биотинът оказва благотворно действие и върху тях. Дерматолозите са установили, че допълнителното приемане на този витамин прави ноктите с 25% по-твърди.

Внимавайте с лакочистителите

Ацетонът, който се съдържа в тях изсушава ноктите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16910 seconds